Skip to main content

In elk moment een Big Bang

De vorm en het vormloze zijn een. Alles is dezelfde universele energie, of die nu vorm heeft of vormloos is. In elk moment krijgt uit het niets alles vorm. Wat vorm krijgt is, veranderlijk en vergankelijk. Het komt en gaat. Alles wat je ervaart, voelt, gelooft, denkt, meemaakt. Alles wat je over jezelf denkt en gelooft. Ook dat zijn vormen. Creaties die vorm hebben gekregen, ook al kun je ze niet vastpakken.

Datgene van waaruit alles vorm krijgt, gaat aan alle vormen vooraf. Het is het vormloze, scheppende principe dat de creatie van alle vormen mogelijk maakt. Het is de ongeboren, eindeloze, onpersoonlijke, onveranderlijke bron van al het leven. In 3p-termen noemen we dat Universal Mind.

Als mens zijn we een uitdrukking van het vormloze in de vorm. In ons, als ons en door ons krijgt in elk moment het vormloze vorm. We zijn vorm en vormloos tegelijk.

In de ban van creaties

We verkeren vaak in de ban van de vormen die al geschapen zijn. Van de creaties van ons denken; ons zelfbeeld, onze toekomstplaatjes, onze overtuigingen, onze herinneringen, onze interpretaties van de wereld, onszelf en anderen. Het zijn allemaal gecreëerde beelden in onze denkwereld. Die beelden kunnen behoorlijk nare sensaties of emoties oproepen.

Een respons is dan om iets te veranderen aan onze gedachten, overtuigingen of emoties. Om te veranderen of verbeteren wat al gecreëerd is in de persoonlijke denkwereld. Meer zelfvertrouwen of een positieve mindset ontwikkelen bijvoorbeeld. Of trauma’s verwerken of nare ervaringen een plek geven.

De andere kant op kijken

De 3 principes nodigen je uit om je aandacht te verleggen van de vormen die al gecreëerd zijn naar datgene wat de creaties mogelijk maakt. Naar de vormloze, universele levensenergie. 

Op het moment dat je in de richting van het vormloze gaat kijken, ga je zien dat de bron van transformatie niet in je persoonlijke denken ligt, maar in de ruimte die daaraan voorafgaat. In de kalmte van je geest. Die ruimte ben je.

Je hoeft niet koortsachtig te proberen de creaties van het denken te veranderen of te verbeteren. Dat werkt niet. Oud denken kan geen nieuw denken genereren. Nieuwe gedachten stromen vanzelf je bewustzijn in. Je hoeft alleen maar te vertrouwen op ons aangeboren vermogen om nieuwe gedachten te krijgen. Dan zie je dat je kunt ontspannen. Dat je je doorgedraaide denken tot rust kunt laten komen. Dan ontstaat er ruimte, waardoor nieuwe inzichten veel makkelijker en sneller kunnen opwellen.

En dan kun je ook gaan zien dat er niets te fixen of te helen valt.  Gedachten en emoties komen en gaan. Het vormloze krijgt op die manier vorm. Dat is alles. Een volstrekt natuurlijk, gezond, menselijk mechanisme. Daar valt niets aan te helen.

De stilte van je geest

Als je in de richting van het vormloze gaat kijken, doemt opeens de mogelijkheid op om je aandacht verleggen van de reeds gecreëerde plaatjes naar de stilte van je geest. Dan komt er ruimte voor een andere respons dan proberen te emoties, gedachten of ervaringen te verbeteren of veranderen. Je staat meer en meer open om het leven te ervaren zoals het zich aandient. Zoals het zich als jou en door jou ontvouwt. Dan kom je steeds sneller weer in een staat waarin je je kunt laten voeden door de bron van al het leven die onveranderlijk en onvergankelijk is. Van waaruit wijsheid, nieuwe inzichten en frisse gedachten in je opwellen.

En dan hoef je niet langer proberen zelfvertrouwen te ontlenen aan de instabiele, veranderlijke vormen van je zelfbeeld. Omdat je leert te vertrouwen op de onvergankelijke, onveranderlijke bron. Die droogt nooit op. Je bent hem zelf.

3principes, persoonlijkegroei, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.