Skip to main content

De 3 principes delen

Iemand anders kan geen inzichten bij jou bewerkstelligen. En omgekeerd kun jij ook niet afdwingen dat iemand iets gaat zien. Inzichten ontvouwen zich van binnenuit. Inzichten die passend, helpend en kloppend zijn voor de persoon die ze krijgt.

Een inzicht breekt door in de vorm van een gedachte die je nog nooit eerder hebt gehad. Je ziet opeens iets in een ander licht. Je perspectief verschuift, waardoor het oude niet meer klopt. Daarmee kom je als het ware in een nieuwe realiteit terecht.

Er wordt iets nieuws toegelaten in je bewustzijn. Dat nieuwe is niet echt nieuw. Het was er al. Voor jou is het alleen nieuw. Neem bijvoorbeeld het perspectief van de 3 principes dat je niet je gedachten en ervaringen bent. Dat was er al eeuwen, millennia zelfs. Het was er misschien alleen niet eerder in jouw bewustzijn.

Je kunt jezelf wel openstellen voor iets nieuws. En je kunt ook anderen uitnodigen om zich open te stellen voor iets nieuws. In beide kun je je bekwamen. Hoe groter je inzicht in wat het krijgen van inzichten belemmert en bevordert, hoe meer inzichten je zal krijgen. Dan ga je meer en meer de ruimte in jezelf ervaren waarin inzicht zich ontvouwt en verdiept. In die ruimte kun je ook je eigen unieke stem vinden, en je vermogen om je inzicht op jouw manier te delen, in je eigen woorden.

Je openstellen voor iets nieuws

De 3 principes nodigen je uit om te zien dat al je gevoelens van binnenuit worden gecreëerd. De buitenwereld die jij ziet, is een projectie van je persoonlijke gedachtensysteem. Op het moment dat er in jouw gedachtensysteem een nieuwe gedachte of inzicht doorbreekt, verandert jouw perceptie van de wereld.

Als je beseft dat je ervaringen van binnenuit komen, dan kun je anders gaan verhouden tot je ervaringen van angst, pijn en onzekerheid. Dan kun je meer en meer ervaren dat alles wat er mag zijn weer doorstroomt. Je gaat steeds makkelijker herkennen dat je lijdt als je je verzet tegen wat is. En dat je weer openstaat voor nieuwe inzichten gedachten en ervaringen zodra je dat verzet gewaar bent.

Heelheid herkennen

Dit mechanisme kun je steeds meer herkennen. Bij jezelf, en bij anderen:

  • Hoe meer je ziet dat alles wat je denkt een interpretatie is, hoe minder behoefte om anderen te veroordelen of te veranderen als zij de dingen anders zien.
  • Hoe meer vertrouwen je hebt in je eigen vermogen om nieuwe inzichten te krijgen, hoe meer je vertrouwen in anderen toeneemt.
  • Hoe groter je inzicht in de heelheid van je eigen wezen, hoe makkelijker je de heelheid in de ander kunt ziet.
  • Hoe meer jij je vormloze, onafgescheiden essentie herkent, hoe meer verbinding je de wereld inbrengt.

Naarmate je eigen begrip toeneemt, wordt het makkelijker om met je aandacht aanwezig te zijn bij anderen en echt naar ze te luisteren. Om hun unieke vorm te waarderen en om ze met compassie en vriendelijkheid tegemoet te treden.

De ander uitnodigen zich open te stellen

Als coach, begeleider of gesprekspartner kun je geen inzichten bewerkstelligen of veroorzaken bij de ander. Je kunt de ander wijzen op de bron in hemzelf. Je kunt hem uitnodigen om die bron in zichzelf te ervaren. Je kunt de ander laten ervaren hoe het is om present te zijn, om uit het denken in het nu te vallen. In jullie ontmoeting van mens tot mens.

De ander hoeft zijn eigen concepten niet in te ruilen voor jouw concepten. Je hoeft dus niet op de proppen te komen met slimme ideeën, overtuigende theorieën of welluidende concepten. Je hoeft alleen maar zelf met een open hart en een open geest te verschijnen. Zonder persoonlijke doelen, gedachten of agenda. 

Vanuit deze presente houding, kun je luisteren, vragen stellen, en richtingaanwijzers bieden die helpen te begrijpen hoe de 3 principes in elk moment onze ervaring van de werkelijkheid creëren.

En als je behoefte hebt aan inspiratie op dit gebied, ben je van harte welkom bij de 3 principesopleiding voor coaches en facilitators die in oktober weer begint!


3principes, 3principescoaching, 3principesopleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.