Skip to main content

Elke emotie is gezond

Het lijkt niet zo goed te gaan met ons psychisch welbevinden. Steeds meer diagnoses raken ingeburgerd in ons taalgebruik. Veel mensen kampen met gevoelens van eenzaamheid, leegte, onzekerheid, somberheid, burn-out en depressie. Dagelijks verschijnen er alarmerende berichten over ons psychisch welbevinden, en over stand van zaken in de geestelijke gezondheidszorg.

Tegelijkertijd worden we de hele dag door blootgesteld aan boodschappen die benadrukken dat geluk maakbaar is. Dat we de weg uit ons ongemak kunnen vinden door persoonlijk geluk en succes na te streven.

Steeds banger voor onze ervaringen

Zo worden we van twee kanten bang gemaakt voor onze emoties en ervaringen. Enerzijds door de boodschap dat onze mentale gezondheid kwetsbaar is. Want wie weet steven je wel af op een depressie af als je gevoelens van stress, onzekerheid of eenzaamheid ervaart!

Anderzijds door de boodschap dat geluk maakbaar is. Want iedere keer dat je je onzeker of somber voelt, doe je dus iets verkeerd!

We zijn geneigd om onze ‘negatieve’ emoties op te vatten als problemen die we moeten oplossen. Als je je kwetsbaar voelt, moet je veerkracht kweken. Als je je onzeker voelt moet je zelfvertrouwen ontwikkelen. Als je je angstig voelt, moet je in therapie. Vanuit het geloof in controle en maakbaarheid blijven we eindeloos aan onszelf en onze ervaringen sleutelen. Daarbij zien we iets fundamenteels over het hoofd.

Hoezo, ‘mentaal ongezond’?

Je bent niet mentaal ongezond als je je niet goed voelt. Je hebt een menselijke ervaring. Leven, leren en groeien doen soms pijn. Dat betekent niet dat er iets met je is. Gevoelens van angst, onzekerheid, kwetsbaarheid komen en gaan. Zoals alle ervaringen komen en gaan. Dat is geen probleem, maar simpelweg een gegeven. Het wordt pas een probleem als die gevoelens of ervaringen er niet mogen zijn. Dan gaan mensen ongezonde manieren ontwikkelen om te proberen hun ongemak te hanteren. Dan wordt het pathologisch.

In mijn ogen is het dan ook veel behulpzamer om mensen te leren hoe zij met veerkracht, helderheid en wijsheid met hun menselijke emoties kunnen dealen.  Om het met elkaar te hebben over onze aangeboren mentale gezondheid, in plaats van onze vermeende mentale ongezondheid.

En dat is precies wat inzicht in de 3 principes kan betekenen voor mensen. 

Aangeboren heelheid

De 3 principes laten op een laagdrempelige, toegankelijke manier zien hoe we ons op een zinvolle manier kunnen verbinden met onszelf, elkaar en het leven. Niet door persoonlijk geluk of succes na te jagen. Niet door aan onze ervaring te sleutelen of onszelf te verbeteren of repareren. Wel door ons bewust te worden van onze aangeboren heelheid.

Noem me idealistisch, maar ik geloof dat de wereld een mooiere plek wordt als mensen leren zich op een gezonde manier te verhouden tot hun menselijke emoties. En daarom blijf ik op mijn manier bijdragen aan het verspreiden van het 3 principes-gedachtengoed. Bijvoorbeeld door de 3 principes-opleiding voor coaches en facilitators. De volgende ronde start op 7 oktober. Je bent van harte welkom!

3principes, 3principesopleiding, mentalegezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.