Skip to main content

Bult op je hoofd en het zelfhelend vermogen van de mind

Als je je hoofd stoot aan de openstaande achterklep van de auto, kan dat flink pijn doen. Een natuurlijke respons is dan vloeken, checken wat er nodig is om de wond te verzorgen, dat doen, en doorgaan met leven. Je vertrouwt op het zelfhelend vermogen van je lichaam.

Misschien verwijt je jezelf je eigen klunzigheid. Dan blijf je nog wat langer last houden van gevoelens van onvrede. Maar je aanvaardt de pijn als gegeven in het moment, en van voorbijgaande aard.

Ook mentale pijn komt en gaat 

Hoe anders is dat vaak bij mentale pijn! Ook die is gegeven in het moment en van voorbijgaande aard. Emoties komen en gaan. Het ene moment geloof je dat je tekort bent geschoten. Dan ervaar je schaamte en zelfverwijt. Het volgende moment geloof je dat je geweldig bezig bent, en dan ervaar je trots en voldoening. Nu eens geloof je dat je minder waard bent dan een ander, en ervaar je onzekerheid. En dan weer geloof je dat je er mag zijn, en ervaar je vertrouwen. Het ene moment zie je alles somber in, en voel je bezorgd. En het volgende moment geloof je dat alles goed komt, en voel je je optimistisch.

Gedachten komen en gaan. We krijgen er zo’n 50.000 per dag. Ze wellen vanzelf op in ons bewustzijn, buiten onze controle om. Die dynamische, veranderlijke stroom van het denken, creëert onze dynamische, veranderlijke ervaring van het leven.

Verzet tegen wat je voelt

Het is heel natuurlijk dat daar ook gedachten tussen zitten die een pijnlijke emotie oproepen. Pijnlijke emoties zijn een normaal onderdeel van de menselijke ervaring. Ze zijn niet te voorkomen. Maar ze zijn ook geen probleem dat opgelost moet worden. En toch vatten we onze pijnlijke emoties vaak als zodanig op. Dan ontstaat verzet tegen wat we voelen. We geloven dan dat die emoties iets zeggen over onze mentale gezondheid. Dat er werkelijk iets mis is, en dat we iets moeten veranderen aan die emoties om weer oké te zijn. Of we geloven dat we pas oké zijn als we een staat bereiken waarin we nooit meer pijnlijke emoties ervaren.

Dat is een vermoeiende en geluk ondermijnende illusie. Allerlei emoties hebben is geen teken van mentale ongezondheid. Het is een gegeven in de menselijke ervaring.

Net zoals je kunt vertrouwen op het zelfhelende vermogen van het lichaam, kun je vertrouwen op het zelfhelende vermogen van de mind.

Het is niet de pijn waar je aan lijdt, maar het geloof dat je pijn er niet mag zijn…

3principes, emoties, geluk, pijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.