Skip to main content

Wie heeft de hoofdrol in jouw boek?

‘Ik bestudeer mezelf als het boek van de menselijkheid’. Woorden van deze strekking hoorde ik Krishnamurti zeggen in een video. Ze resoneerden, want dat is volgens mij precies waar de 3 principes ook toe uitnodigen. En ze maken ook duidelijk dat je op verschillende manieren inzichten kunt opdoen door jezelf te bestuderen.

Inzoomen of uitzoomen

Je kunt inzichten opdoen door jezelf te bestuderen als een boek met jezelf in de hoofdrol. Dan zoom je in op jezelf. Op wie jij bent als persoon. Je onderzoekt alles wat je persoonlijke psychologie vormt: je persoonlijkheidskenmerken, herinneringen, overtuigingen, zelfconcepten, overlevingsstrategieën, je automatische responsen enzovoort.

Je kunt ook inzichten opdoen door jezelf te bestuderen als het boek van de menselijkheid. Je zoomt dan uit van jezelf. Dat leidt je weg van je persoonlijke psychologie.

De 3 principes zetten je op dit tweede spoor. Hoe komt onze ervaring als mens van moment tot moment tot stand? Wat is de rol van het denken in het geheel van wie we zijn? Wat is de bron van het ervaren? Wat maakt dat we onszelf als behoeftig, kwetsbaar ikje opvatten, dat is afgescheiden van het geheel van het leven? Klopt deze beperkte opvatting van wie we zijn? Wat gebeurt er als we onze reacties en responsen gewaar zijn, in plaats van proberen ze te controleren, verbeteren of veranderen?

Fundamentele verschuiving

Beide sporen leveren veel inzichten op. Nieuwe inzichten die de weg vrijmaken voor nieuwe ervaringen. Het eerste spoor kan op een gegeven moment overgaan op het tweede spoor.

Dan maak je een fundamentele verschuiving.

Op het eerste spoor ga je ervanuit dat er een ‘ik’ is die ‘mezelf’ moet verbeteren, helen, sturen, transformeren.

Het tweede spoor voert je naar het inzicht dat het geloof in een ‘ik’ die aan ‘mezelf’ moet werken juist de ervaringen van afgescheidenheid, tekortschieten, gebrek, schaarste, en onveiligheid creëert en in stand houdt.

Het leven laten gebeuren

Dan neemt de behoefte om je ervaringen te controleren meer en meer af. Omdat je steeds helderder ziet je je al bent wat je zoekt. Je staat meer en meer open om het leven te ervaren zoals het zich aandient. Zoals het zich als jou en door jou ontvouwt.

Toen ik net in aanraking was gekomen met de 3 principes was ik er in mijn arrogantie van overtuigd dat het tweede spoor superieur was aan het eerste. En dat iedereen zo snel mogelijk op het tweede spoor moest overstappen. Daarbij volledig voorbijgaand aan het feit dat ‘ik’ niet heb gekozen voor spoor 2, maar dat het leven me ernaartoe heeft geleid. En dat ‘ik’ niet kan weten welke sporen anderen al dan niet moeten volgen. Dat neemt niet weg dat ik het iedereen het tweede spoor gun. En daarom vind ik het zo fijn om mensen uit te nodigen om dit spoor te verkennen. Om samen het boek van de menselijkheid te bestuderen. Je bent van harte uitgenodigd!

3principes, geluk, persoonlijkegroei, spiritualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.