Skip to main content

Toegang tot de bron van wijsheid

Hoe moet je omgaan met lastige emoties?

Niet. Je hoeft niet om te gaan met je emoties. Je hoeft ze niet te verwerken, transformeren, of helen. Niet te ontkennen, onderdrukken of bevechten. En ook niet te omarmen, in het licht te zetten of onderzoeken.

Je voelt wat je voelt. Daar hoef je niets aan toe te voegen.

Als er angst is, is er angst.

Als er onrust is, is er onrust.

Als een vreugde is, is er vreugde.

Als er dankbaarheid is, is er dankbaarheid.

Ervaringen stromen door ons heen. Emoties komen en gaan.

De creatieve kracht van denken

Als mens hebben we het vermogen om via ons voorstellingsvermogen angstige herinneringen of toekomstbeelden naar het heden te halen. We projecteren oude concepten en overtuigingen op wat zich voordoet in het nu. Daar kiezen we niet bewust voor. Ons denken ‘schildert’ op de automatische piloot beelden op het doek van ons bewustzijn, en we ervaren die beelden als echt.

Je voelt wat je nu voelt. Het is onmogelijk om nu iets anders te voelen dan je nu voelt.

Je kunt wel willen dat je nu iets anders voelt. Je hebt het vermogen om je een voorstelling te maken van hoe je in plaats daarvan zou kunnen voelen. Je kunt je voorstellen wat het betekent voor de toekomst dat je je nu zo voelt. Wat het zegt over jou dat je je nu zo voelt.

Alles wat je daarover bedenkt, voeg je toe aan wat is. Het zijn bedachte beelden. Beelden die stress oproepen. En die aanzetten tot proberen om je ervaring te controleren.

Wat er mag zijn, hoeft niet gecontroleerd te worden. Alles wat er mag zijn, stroomt door en maakt vanzelf plaats voor iets nieuws.

Loeiend alarm of vriendelijke uitnodiging?

Negatieve emoties en stressreacties hoeven niet bevochten of opgelost te worden. Het brein interpreteert ze als loeiend alarm. Die interpretatie triggert een vecht-, vlucht- of bevriesreactie.

Maar je kunt ze ook gaan zien als vriendelijk en behulpzaam. Ze laten je weten dat je in de ban verkeert van de plaatjes van je voorstellingsvermogen. Dat je aan het toevoegen bent aan wat je voelt. Ze nodigen je uit om te laten zijn wat is.

Zodra je die uitnodiging hoort, kalmeert je zenuwstelsel vanzelf weer.

En daarom hoef je dus niets met negatieve emoties. Wat niet betekent dat je vervolgens niets doet. Als je zenuwstelsel tot rust is gekomen, kun je helder zien wat het moment van je vraagt. Rust nemen, opladen, een grens trekken, uitreiken, hulp zoeken of wat dan ook. Dan kun je je laten leiden door helderheid en wijsheid, in plaats van door stress en angst.

De bron van wijsheid

Want je hebt in elk moment toegang tot een bron van wijsheid die de intelligentie van jouw persoonlijke denken ver overstijgt. Die bron voedt je met wijsheid, nieuwe inzichten, nieuwe gedachten. Soms verhult je eigen denken het zicht op die bron. Dan weerhouden de plaatjes van je voorstellingsvermogen je ervan om iets nieuws te zien. Je kunt altijd weten dat je in de ban verkeert van die plaatjes. Je stress vertelt het je. Je hoeft dus niet bang te zijn voor je stress. Alleen maar te voelen wat je voelt.

3principes, innerlijkerust, persoonlijkegroei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.