Skip to main content

Gedane zaken nemen geen keer

Soms heb je je dag niet. Dan pakken de dingen niet uit zoals je gehoopt had. Gesprekken nemen een gekke wending. Wat je zegt komt niet aan zoals je het bedoeld had. Je voelt geen connectie.

Ik herinner me een ‘mislukte’ workshop die ik een paar jaar geleden gaf. Op een of andere manier stroomde het niet. Ik voelde me steeds onzekerder worden. Mijn aandacht verschoof steeds meer van het hier-en-nu en de deelnemers naar mijn innerlijke onrust. Hoe onzekerder ik me voelde, hoe meer ik verviel in mijn geconditioneerde gedrag van me terugtrekken in mijzelf.

Je kunt je voorstellen dat dit gedrag niet bepaald bijdroeg aan een gedeelde ervaring van verbinding. Heel anders dan ik de voorgaande keren ervaren had.

Na afloop schoot ik in een nog grotere mentale kramp. Het gevoel van falen, tekortschieten, zelfverwijt, schuldgevoel was overweldigend. Mijn zelfbeeld had een knauw gehad, en dat deed pijn.

In een poging dit innerlijke ongemak te controleren, draaide mijn brein overuren. Hoe koortsachtiger mijn denken, hoe groter mijn geloof dat er een ramp was gebeurd die bestreden moest worden.

Tot ik me op een gegeven moment bewust werd van wat er gaande was in mijzelf.

Ik zag dat ik aan het proberen was mijn negatieve emoties op te lossen. En toen zag ik ook de futiliteit daarvan.

Soms lukt het gewoon niet om present te zijn. Dan ben je simpelweg te zeer in beslag genomen door je eigen innerlijke processen. Dat gebeurt gewoon. Het is een volstrekt normale menselijke ervaring. En als het is gebeurd, dan is dat wat het is. Je leert er iets van, en neemt dat mee. Volgende keer beter.

Het is zinloos om jezelf te verwijten dat het niet lukte om present te zijn. Je hebt er niet bewust voor gekozen om te verkrampen en geconditioneerd gedrag te vervallen. Het is niet jouw schuld. En bovendien nemen gedane zaken geen keer. Je kunt ze niet achteraf dwingen anders te zijn. Hoe graag je dat ook zou willen.

Soms heb je je dag niet, en dat kan pijn doen. Die pijn kun je toelaten. En verder hoef je er niets mee. Als de pijn er mag zijn, valt er niets meer te controleren. Dan kun je je aandacht richten op het volgende moment, in plaats van te blijven hangen in het verleden. Want gedane zaken nemen geen keer, maar je kunt in ieder moment iets nieuws creëren!

3principes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.