Skip to main content

Heks! … Of toch niet?

‘Ik kan niet aan anderen uitleggen wat we doen, want we doen eigenlijk niet echt iets, maar toch is er heel veel veranderd!’

Woorden van deze strekking hoor ik vaak van klanten. Ze ervaren meer rust en ontspanning, zijn minder bezig met het oordeel van anderen, vervallen minder in oude gedragspatronen, laten op een natuurlijke, ontspannen manier van zich horen.

Waar komt die transformatie vandaan?

Transformatie is altijd een gevolg van inzicht. Je ziet iets in een ander licht. Je perspectief verschuift, waardoor de werkelijkheid er opeens anders uitziet. Denk aan het overbekende plaatje van een vrouw die zowel een oude als een jonge vrouw kan zijn. In eerste instantie zie je óf een aantrekkelijke jongedame óf een heksachtige oude vrouw. Pas als iemand je erop wijst dat er twee vrouwen te zien zijn, zoom je uit en kun je ze allebei onderscheiden.

Je brein interpreteert op de automatische piloot wat je voelt, ervaart, waarneemt, meemaakt. Die interpretatie is per definitie een beperking. In plaats van uit, zoom je in. Je gedrag vloeit voort uit die beperkte interpretatie.

Het vernauwde perspectief van de heks

Veel van mijn klanten zijn erg bezig met het oordeel van anderen als zij zich in een groep bewegen. Bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. Hun brein interpreteert de vergadering als een bedreigende situatie. In werkelijkheid is een vergadering niet bedreigend. Dat hij toch zo voelt, komt door de beperkte, persoonlijke interpretatie van het brein. Die roept stress op, en er volgt een geautomatiseerde vluchtreactie: terugtrekken, onzichtbaar maken, koest houden. Er lijkt geen ruimte tussen prikkel en respons.

Het brein interpreteert de vergadering bij wijze van spreken als een angstaanjagende heks waar het ook een aantrekkelijke jongedame zou kunnen zien. Waarom? Omdat het brein op de automatische piloot nieuwe situaties interpreteert op grond van wat je eerder hebt meegemaakt en bent gaan geloven.

Het verruimde perspectief voorbij de plaatjes

Tijdens een coachtraject verschuift het perspectief van deze klanten. Ze gaan begrijpen waarom ze een heks zien, en dat die heks niets is om bang voor te zijn. Ze herkennen de heks als illusie, en dan gaan ze ervaren dat er wel degelijk een ruimte zit tussen prikkel en respons. Het zien van de heks leidt niet langer automatisch tot verkrampt en teruggetrokken gedrag. De stress en spanning verdampen.

Het geloof in de heks is in feite het geloof in je eigen beperkte interpretatie van jezelf. Tijdens een coachtraject nodig ik je uit om uit te zoomen naar een verruimder perspectief op jezelf.

Transformatie als gevolg van inzicht

Als je met nieuwe ogen kijkt, verandert wat je ziet en doet met je mee. Ontwikkeling volgt dan vanzelf. Er is ruimte voor groei en bloei, ongehinderd door de beperkingen waar je eerder in geloofde. Je ziet mogelijkheden die je eerder niet zag, wordt nieuwsgierig naar wat nog meer mogelijk is, komt in beweging, probeert dingen uit, doet nieuwe ervaringen op en ontdekt al doende nieuwe kanten van jezelf. Dat is transformatie.

Als coach nodig ik je uit om met nieuwe ogen te kijken naar wie je bent. Voorbij de plaatjes waarin je bent gaan geloven. Gewoon door van mens tot mens met je in gesprek te gaan over de menselijke ervaring. We ‘doen’ dus inderdaad niets. En toch verandert er van alles!:-)

3principes, introvert, ontspanning, stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.