Skip to main content

Wat wil je werkelijk?

Wat je werkelijk wil, kan enorm verschillen van wat je denkt te willen. Met onrust, onzekerheid en geworstel als gevolg.

Zo vond ik vroeger dat ik te weinig vrienden en kennissen had. Ik dacht dat ik een grotere kennissenkring wilde hebben. Nu zie ik dat die wens kwam niet werkelijk uit mezelf kwam. Ik verlangde er niet werkelijk naar om meer vrienden te hebben. Ik geloofde dat het een probleem was dat ik geen grote vriendenkring had, omdat ik dacht dat andere mensen mij een loser vonden als ik geen grote vriendenkring had.

Destijds zag ik dat nog niet. Ik had een plaatje van hoe je zou moeten zijn. Dat plaatje strookte niet met mijn ‘zijn’. Mijn brein geloofde het plaatje. Met als gevolg dat ik probeerde mijzelf te forceren tot onnatuurlijk gedrag. Met alle verkramping, onzekerheid en zelfveroordeling van dien.

Afgesneden van mijn eigen bron

Wat mijn brein niet kon zien, maakte mijn ‘zijn’ ondertussen al die tijd duidelijk. Ik voelde me blij en vervuld als ik aan het lezen, studeren, of mijmeren was. Of tijdens ontmoetingen met een dierbare vriend of vriendin.

Ik wilde helemaal geen grote kennissenkring. Ik was alleen bang voor het oordeel van anderen. Omdat ik geloofde dat mijn zijn niet oké was. Wat voor mij natuurlijk en vervullend was, werd door mijn eigen overtuigingen en concepten tot een probleem.

Zo sneed ik mijzelf in alle onschuld af van mijn eigen bron van vervulling en welbevinden. Ik was in verzet tegen mijn eigen zijn.

In lijn met het zijn

Tot ik begon te zien dat het geloof in die zelfbedachte plaatjes de oorzaak was van mijn gevoelens van onrust en onzekerheid. Toen kwam er ruimte om te voelen waar ik werkelijk naar verlangde. En toen ging ik ervaren dat ik kon keuzes maken die daarbij passen. Kortom, ik ging van verzet tegen mijn zijn, naar leven in lijn met mijn zijn.

Die verschuiving kan iedereen maken. En geloof me, dan verandert je ervaring van het leven! Hoe meer de last van je overtuigingen en concepten van je afvalt, hoe lichter, moeitelozer, eenvoudiger en vreugdevoller het leven wordt.

En daarvoor is het niet nodig om die overtuigingen en concepten te onderzoeken of om te buigen. Je hoeft niet in je persoonlijke denken te duiken om bij je zijn uit te komen. Je hoeft alleen maar te begrijpen hoe je persoonlijke denken het zicht op je ‘zijn’ verhult.

Verlang je daarnaar? Ik help je graag!

3principes, introversie, introvert, persoonlijkegroei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.