Skip to main content

Soul searching: waar is die ziel dan gebleven?

Of je nou in de ziel gelooft of niet, niemand kan ontkennen dat we levende wezens zijn. Bezield met leven. Het verschil tussen een levend persoon en een overleden persoon is duidelijk.

Terwijl we leven, ademen, verteren, verwerken, groeien, denken, dromen, voelen, ervaren we. Dat gaat allemaal buiten onze bemoeienis om. Onze cellen vernieuwen zich, ons hart klopt, ons brein verwerkt informatie tot persoonlijke ervaringen.

In ons allemaal wellen bovendien vanzelf talenten, ideeën, verlangens, inspiraties op. Ook daar hoeven we niets voor te doen. Dat wat opwelt zou je uitdrukkingen van de ziel kunnen noemen. Of niet, als je dat te zweverig vindt klinken. Het maakt niet uit welk etiket je erop plakt.

Dat wat opwelt, kan compleet overschaduwd raken door beelden van wie je zou moeten zijn. Dan ga je leven naar de vermeende verwachtingen van anderen, jezelf aanpassen of wegcijferen, je verlangens onderdrukken, jezelf forceren tot onnatuurlijk gedrag, je in rollen proberen te persen die je niet passen, pleasen, enzovoort.

Dergelijk gedrag ondermijnt je vitaliteit, plezier en levensvreugde. Als je er lang genoeg in doorslaat kan het leiden tot verslaving, apathie, burn-out en depressie.

Sommige mensen zijn zo gewend om te leven naar de plaatjes in hun hoofd dat ze bijna niet meer kunnen voelen wat er vanzelf in ze opwelt. Het is alsof ze hun ziel zijn kwijtgeraakt.

Zonder de zin, inspiratie en energie van je ziel kwijn je weg. Het is of je maar half leeft, of op de automatische piloot.  Dat kan niet de bedoeling zijn. Het leven is te mooi.  

Gelukkig kun je ‘je ziel’ nooit werkelijk kwijtraken. Er blijven altijd nieuwe ideeën, inspiratie en verlangens opwellen. Hoe taai de laag van plaatjes waaronder hij verstopt zit ook. Hoe vastomlijnd je beeld van wie je zou moeten zijn ook is.

Als je niet kunt meer kunt voelen wat er in je opwelt, hoef je niet op zoek naar je verloren ziel. Je hoeft je alleen maar te herinneren dat je continu bezield wordt.

Van soul searching naar soul rediscovering.

3principes, geluk, makkelijkerleven, persoonlijke ontwikkeling, zelfacceptatie, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.