Skip to main content

Helaas, je bent niet enthousiast genoeg!

Krijg je wel eens te horen dat je te onzeker of te aarzelend overkomt? Dat kan nogal ontmoedigend zijn. Bijvoorbeeld als je aan het solliciteren bent. Of tijdens functioneringsgesprekken. Dat is het behulpzaam om je te realiseren dat die feedback niets zegt over wie je bent, maar alles over de gemoedstoestand waarin je op sommige momenten verkeert.

Ik hoor vaak van klanten die moeite hebben met sollicitatiegesprekken dat ze de volgende feedback krijgen over hoe ze overkwamen:

  • Niet enthousiast
  • Niet assertief
  • Onzeker
  • Aarzelend

Meestal herkennen klanten zich niet werkelijk in deze feedback, omdat ze oprecht enthousiast waren over de functie. Omdat ze niet onzeker zijn over hun kwaliteiten en prestaties. Omdat ze best assertief uit de hoek kunnen komen.

Tegelijkertijd realiseren ze zich wel dat ze tijdens het gesprek aarzelend communicatiegedrag vertoonden.

Waar krijg je eigenlijk feedback op?

Mensen trekken conclusies over anderen op grond van het gedrag dat ze die ander zien vertonen. Dat gebeurt grotendeels in de delen van het brein die op een onbewust niveau informatie verwerken. Het emotionele brein registreert verbaal en non-verbaal gedrag, en plakt er automatisch een label op.

De feedback die je krijgt, gaat niet over wie je bent, maar over wat je in het moment laat zien. Mensen zien je gemoedstoestand; de ‘state of mind’ waarin je verkeert.

Die gemoedstoestand kan open, present en helder zijn, of gesloten, vernauwd en troebel. En die gemoedstoestand stuurt het gedrag dat je laat zien.

Natuurlijk versus verkrampt gedrag

In een presente staat is je bewustzijn gericht op het hier-en-nu. Je bent niet bezig na te denken over wat je moet doen of zeggen, maar dat komt vanzelf in je op. Je staat in verbinding met je omgeving, en kan op een zinnige manier reageren op wat zich voordoet. Je communiceert op een natuurlijke manier. Mensen zien wie je bent.

In een vernauwde staat is je bewustzijn gericht op je innerlijke onrust of onzekerheid. Je maakt je druk over het oordeel van anderen, en bent op zoek naar wat je moet doen of zeggen. Je staat niet in verbinding met je omgeving. Je bent niet met je aandacht bij het hier-en-nu, maar bij je eigen innerlijke processen. Het lukt dan niet om op een natuurlijke manier te reageren op wat zich voordoet. Je vertoont verkrampt communicatiegedrag.

Goed nieuws

Als je in een mentale kramp schiet tijdens een sollicitatie zien mensen jou niet. Ze zien je verkramping. En dat is waar je dan feedback op krijgt.

Dat is goed nieuws! Want het betekent dat je niet te onzeker, aarzelend, of te weinig enthousiast of assertief bent. Er is niets mis met je. Het betekent alleen dat het je op dit moment nog niet lukt om present te zijn tijdens een sollicitatiegesprek (of een presentatie of vergadering). Waardoor mensen dus niet te zien krijgen wie je bent. Maar dat kan veranderen!

Hoe? Door inzicht in wat een open, ‘presente’ gemoedstoestand belemmert of bevordert. En hoe kom je aan dat inzicht? Bijvoorbeeld door je te verdiepen in de 3 principes. of door je aan te melden voor een coachtraject of een succesvol solliciteren sessie! ?

3principes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.