Skip to main content

Ontdek je innerlijke refresh-button

Heb je je wel eens afgevraagd waar nieuwe gedachten en inzichten vandaan komen?

Vanuit de bron van het leven wellen ze in je op. Een nieuwe gedachte met een bepaalde kwaliteit noemen we een inzicht. Dat is een gedachte die je nog niet eerder hebt gehad, en die maakt dat je de dingen in een ander licht ziet dan voorheen. Een inzicht is transformerend. Je komt als het ware in een nieuwe realiteit terecht. Het oude plaatje en het bijbehorende gedrag kloppen niet meer. Je beweegt op een andere manier dan voorheen.

Alledaags of meeslepend

Inzichten kunnen klein en alledaags zijn, of groots en meeslepend. Ze kunnen inslaan als een donderslag bij heldere hemel, of zich als een klein vonkje geleidelijk tot een verlichtend vuur ontwikkelen.

  • Je krijgt de opwelling om nu eens een keer een praatje te maken met die man in de straat die altijd zo nors kijkt. Opeens zie je dat achter dat nurkse masker een mens van vlees en bloed schuilgaat. In het vervolg ontwijk je hem niet meer.
  • Als kind vond je tomaten vies, en je hebt er nooit meer een geproefd. De gedachte welt op eens een hapje van de salade caprese van je tafelgenoot te nemen, en je blijkt het heerlijk te vinden.
  • Je word je bewust van je automatische neiging om te pleasen om lief, capabel en aardig gevonden te worden. Je realiseert je dat je je eigen gevangenis hebt gecreëerd door te geloven dat je pas oké bent als alles om je heen is gladgestreken. Je komt tot het besef dat je niet hoeft te pleasen om te mogen zijn wie je bent. Beetje bij beetje kom je los van je geconditioneerde gedrag.

Oud denken recyclen

We krijgen aan de lopende band nieuwe gedachten. Vaak leiden ze tot geïnspireerde actie en transformatie. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Ons brein verwerkt wat er op- en binnenkomt. Daarbij maakt het gebruik van herhaling en repetitie. Het probeert nieuwe situaties te duiden en de toekomst te voorspellen op grond van wat je eerder hebt meegemaakt. Om te duiden put het brein je persoonlijke gedachtensysteem. Dat bevat alle concepten die je bent gaan geloven over jezelf. Alle ervaringen waarmee je je geïdentificeerd hebt, alle patronen die zich in de loop van je leven ontwikkeld hebben.

Het persoonlijke denken brengt geen nieuwe inzichten en gedachten voort. Het projecteert op de automatische piloot oude concepten en overtuigingen op nieuwe situaties en gedachten. Het klampt zich vast aan wat het nu weet en gelooft. Het kan dus ook niet anders dan oude patronen recyclen. Bijvoorbeeld: de buurman is een hork en moet vermeden worden, tomaten zijn vies en laat ik links liggen, ik moet zo snel mogelijk de boel weer gladstrijken als iemand boos, verdrietig, of kritisch is.

Hit the refresh-button

De automatische voorspellingen en voorstellingen van het persoonlijk denken ervaren we als de realiteit. De buurman is echt een hork, tomaten zijn werkelijk vies, en er is werkelijk geen andere reactie mogelijk dan pleasen als het spannend wordt.

En toch kunnen we van ons geloof vallen! Zolang je leeft, word je vanuit de bron van het leven gevoed door nieuwe gedachten, ervaringen en inzichten. Die kun je toelaten in je bewustzijn. Je hebt een innerlijke refresh-button. Je kunt er in elk moment voor kiezen om los te laten wat je gelooft, en je open te stellen voor iets nieuws. Om met nieuwe ogen te kijken, en iets nieuws ontdekken over je buurman, tomaten of je eigen gedragsmogelijkheden.

Als je je innerlijke refresh-button ontdekt, wordt je leven magisch. Dan kun je telkens opnieuw van je geloof vallen. Dan kun je jezelf bevrijden van knellende patronen. Van beperkende overtuigingen en oordelen. Van de angst voor je negatieve emoties. Van eindeloos buiten jezelf zoeken naar verlichting en vervulling. Van het zielsvernietigende geloof dat je gebroken en afgescheiden bent van de bron van het leven.

3principes, inzicht, makkelijkerleven, persoonlijke ontwikkeling

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.