Skip to main content

Je menselijkheid erkennen

Het lijkt wel alsof we zijn gaan geloven dat heel zijn betekent dat je nooit meer pijn ervaart. Wat een ontkenning van de menselijke ervaring is dat! Niemand kan pijn voorkomen. Niet zijn eigen pijn, niet andermans pijn. Maar dat hoeft ook helemaal niet.

Mens zijn gaat gepaard met het vermogen geraakt te worden, en met het vermogen om daarmee om te gaan. We kunnen dealen met pijn, omdat we veerkrachtig zijn. Daarom hoeven we niet bang te zijn voor pijn.

Je kunt jezelf of anderen niet behoeden voor pijn. Maar je kunt wel ervaren dat het oké is om een ervaring van pijn te hebben. Je kunt stoppen met willen dat je geen pijn ervaart als je pijn hebt. Want die wens komt voort uit de ontkenning van de heelheid van onze menselijkheid.

Je pijn betekent niet dat je niet heel bent. De pijn van je kind betekent niet dat jij of je kind niet heel zijn. We hoeven pijnlijke emoties niet te fiksen. Alleen maar te bezien met begrip van onze heelheid en compassie voor onze menselijkheid.

3principes, compassie, mentalepijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.