Skip to main content

Ontwaken uit het drama van je gedachten

Last van nare gedachten en emoties? Weet dat je het vermogen hebt om je denken met rust te laten! Alles wat we ooit kunnen ervaren, is ons denken in het nu. Gedachten wellen op, en in ons bewustzijn komen ze tot leven als een tijdelijke realiteit die verandert zodra ons denken verandert.

Het ene moment denk je: wat is dit een rotdag! en voel je je rot. Het volgende moment denk: wat lief dat mijn partner lekker voor me heeft gekookt! en voel je je dankbaar.

Het ene moment zit je op een bankje in de zon en denk je: wat heerlijk die warmte op mijn huid! en voel je welbehagen. Het volgende moment komt er een herinnering op aan een blunder die je gister maakte, en voel je schaamte of ongemak.

Het ene moment voer je een fijn gesprek met een vriend, en ervaar je verbondenheid en blijdschap. Het volgende moment denk je aan een moeilijk gesprek met je leidinggevende dat je te wachten staat. Dan voel je onrust en onzekerheid.

Gedachten komen en gaan vanzelf

Denken is een dynamisch en autonoom proces. Er komen continu nieuwe gedachten op. In ons bewustzijn krijgen deze gedachten een persoonlijke lading via ons voorstellingsvermogen. Het brein probeert te duiden wat er opkomt door de toekomst te voorspellen op grond van wat je eerder hebt meegemaakt. Dat gebeurt onbewust. Die duiding van het voorstellingsvermogen roept een gevoel op.

Als je je opnieuw nare dingen uit het verleden voorstelt, jagen die je in het heden angst aan.

Als je je voorstelt dat dingen verkeerd zullen lopen, jagen je gedachten aan de toekomst je in het nu angst aan.

Op dit soort momenten verkeer je in de ban van het drama van je gedachten. Er komen stoffen vrij in je lichaam die een ervaring van onrust, onzekerheid of angst creëren. De denkbeelden die deze emoties oproepen, hebben geen vaste grond in de realiteit. Ze bestaan alleen als beeld. Het zijn gedachten die vanzelf weer zullen verdwijnen. Tenzij je ze vastpakt.

De neiging om ze vast te pakken, komt voort uit het geloof in onze negatieve gedachten. We denken ze te moeten controleren door ze te bevechten, interpreteren, ermee te dealen. Maar daarmee houden we ze juist vast in ons bewustzijn. We raken gehypnotiseerd door het drama van onze gedachten, en blijven stresshormonen aanmaken.

Je hoeft je niet bang te laten maken door je gedachten

Je kunt niets doen om te voorkomen dat er angstige herinneringen of toekomstbeelden in je brein worden getriggerd. Maar je kunt wel wakker worden uit de ban van je onzekere denken als dat gebeurt.

Je hebt het vermogen om gedachten te zien voor wat ze zijn. Niet meer dan beelden uit het verleden of over de toekomst die je naar het heden haalt via je voorstellingsvermogen. Hoe echt ze ook lijken, ze hebben geen macht over je. Je hoeft je niet bang te laten maken door je gedachten. Ze verdwijnen vanzelf als je ze laat passeren.

Je nare emoties zijn de wekker die je wakker schudt uit de ban van je angstige denken. Ze laten je weten dat je nare gedachten aan het vasthouden bent. Ze herinneren je eraan dat je die gedachten kunt laten doorstromen. Zodra je de wekker hoort, stopt je lichaam met stresshormonen aanmaken.

Je zit op een bankje in de zon en denkt vol welbehagen: wat heerlijk die warmte op mijn huid! Het volgende moment komt er een herinnering op aan een blunder die je gister maakte. Je neemt je verkramping zonder oordeel waar, en ziet hem voor wat hij is. Je ontspant en keert terug in het hier-en-nu. De gedachte Ik ben een loser! kwam even voorbij, maar je hebt hem niet vastgepakt…

Kun je je voorstellen hoe jouw ervaring van het leven zal veranderen als je je bewust wordt van je aangeboren vermogen om je gedachten te laten passeren?

3principes, angst, persoonlijke ontwikkeling, stress, vertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.