Skip to main content

Komt het uit je ego of uit je ziel?

Het is een typische 3p-vraag die vroeg of laat opkomt: hoe weet ik of mijn opwelling een authentiek verlangen is, of een wens van het ego?

Het flauwe antwoord dat me te binnen schiet, is dat alles uit Mind komt. Alles krijgt vorm vanuit de vormloze levensenergie.

Maar wat vanuit het vormloze opkomt, krijgt in ons vorm door de kracht van het denken. Wij ervaren een verlangen om te bewegen in een bepaalde richting. De ene keer volgen we zonder meer dat verlangen. Dan bewegen we op een natuurlijke manier in de richting ervan. De andere keer gaat het persoonlijke denken aan de haal met wat opwelt. Dan bewegen we op een andere manier. We onderdrukken het verlangen, nemen een andere afslag, of maken van de vervulling van het verlangen een voorwaarde om gelukkig/succesvol/gezond/wat dan ook te worden.


Onbesmet door het persoonlijke denken

Het verschil is voelbaar. Een authentiek verlangen is als het ware onbesmet door het persoonlijke denken. Het is een kalm, helder, innerlijk weten. Het is niet ambivalent, en gaat niet gepaard met een gevoel van urgentie. Het is als een vriendelijke fluisterstem die telkens weer voorbijkomt, ook nadat je persoonlijke denken hem het zwijgen had opgelegd.

Die fluisterstem fluisterde mij bijvoorbeeld in dat ik in mijn werkende leven als coach mensen wilde helpen. De eerste keer dat ik hem hoorde was ik een jaar of twintig. Het was niet iets wat ik had bedacht met mijn intellect, het welde vanzelf op. De stem werd toen luidkeels overschreeuwd door de stem van mijn persoonlijke denken. De strekking was: dat kun jij niet, jij bent niet als ondernemer in de wieg gelegd, het zal je nooit lukken klanten te krijgen. Maar om de zoveel tijd diende de fluisterstem zich weer aan: ‘Hier wil je naartoe bewegen, Eline.’

De hijgerige stem van het ego doorzien

Op een gegeven moment besloot ik om mijn oren niet meer te laten hangen naar de stem van mijn ego. Ik waagde de sprong en begon voor mijzelf als coach. Ik bleef onzeker over mijn vermogen om geld te verdienen. Af en toe raakte ik in de ban van mijn geloof dat ik daarin tekortschoot. Dan kwam er bijvoorbeeld een oproep voorbij om je als coach aan te sluiten bij een platform. Uiteraard tegen zoveel euro aansluitkosten. En dan voelde ik de opwelling om me aan de te sluiten. Want de stem van het ego schreeuwde me toe: ‘Als je je nu aansluit, dan hoef je jezelf niet zichtbaar te maken, en dan krijg je vanzelf klanten en inkomsten. Doe het nu!’ Ik heb meerdere keren dit soort opwellingen van het ego gevolgd, en ze hebben nooit wat opgeleverd.

De stem van het ego is schreeuwerig en hijgerig. Hij gaat gepaard met een gevoel van onrust en urgentie. Hij spiegelt je voor dat je geen last meer zal hebben van wat nu niet lekker loopt als je naar hem luistert. Dat je gelukkig of succesvol zal worden als je hem volgt.

Dat is zo anders dan de authentieke, ‘onbesmette’ opwelling. Die is niet ambivalent, maar rustig en helder. Hij is niet gelinkt aan een resultaat dat het volgen ervan zou moeten opleveren.

Het is lastig om de stem van Mind te horen, want de stem van het ego lijkt veel harder te roepen. Totdat je je bewust wordt van de rol van het denken. Dan ga je steeds sneller herkennen hoe het persoonlijke denken soms de opwellingen van Mind verhult of vervormt. Zodra je het doorziet, valt het persoonlijk denken stil. Dan kan de fluisterstem ongefilterd doorkomen. En dan beweeg je in de richting waarin je blijkbaar wilt bewegen.

3p, 3principes, ego, ziel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.