Skip to main content

Zoek, en je zal vinden

Iedereen verlangt naar meer vertrouwen, wijsheid, vrijheid en liefde. Dat verlangen is iets natuurlijks en moois. Het spoort je aan om op zoek te gaan. In eerste instantie probeer je misschien vervulling en verlichting te vinden in de buitenwereld. Gaandeweg kom je erachter dat banen, relaties, financiële zekerheid je niet kunnen brengen wat je zoekt. Je realiseert je dat vervulling en verlichting uiteindelijk niet zijn te vinden in de dimensie van de wereld.

Dat is het moment waarop de zoektocht je naar binnen leidt, weg van de dimensie van de wereld. Je komt tot de realisatie dat we als mens de dimensie van onze binnenwereld ervaren. Alle gedachten en emoties die voorbijtrekken. Onze prettige en onprettige herinneringen. Onze concepten over onszelf en de wereld die zich in de loop van ons leven hebben ontwikkeld. De oude gedachten- en gedragspatronen waar we in vervallen. Maar ook de nieuwe inzichten en ideeën die opwellen en in ons vorm krijgen. Het is de dimensie van het persoonlijke denken.

Verlichting zoeken in deze dimensie betekent dat je de inhoud van je persoonlijke gedachtesysteem onderzoekt om deze te kunnen transformeren. Wat zijn de oude patronen waar je last van hebt? Welke belemmerende overtuigingen kun je doorzien om zo ruimte te maken voor andere overtuigingen? Hoe kun je oude wonden helen door bloot te leggen waar ze zijn ontstaan? In deze dimensie maak je gebruik van methoden en technieken om jezelf te helen. Gaandeweg kom je erachter dat je niet bent wie altijd gedacht hebt te zijn. Je komt tot de realisatie dat er nog een diepere dimensie is in de binnenwereld.

Het is de dimensie van het ‘zijn’. Deze dimensie is niet aangetast of beïnvloed door het persoonlijke denken. Het is het bewustzijn dat aanwezigheid is als stille waarnemer van alle gedachten die je ooit hebt vastgepakt, en alle ervaringen waarmee je je hebt geïdentificeerd. Het is je vormloze, spirituele essentie, die onvergankelijk en onveranderlijk is. Het is de innerlijke stilte van waaruit je gevoed wordt door een intelligentie die jouw persoonlijke intellect overstijgt. Het is de bron van wijsheid en liefde die je zelf ten diepste bent. In de dimensie van het zijn kom je tot de realisatie dat je al bent wat je zoekt. Helen betekent in deze dimensie dat je ziet dat je voorbij de pijn van je persoonlijke denken altijd heel bent.

Niet doen, maar zien

Bij de dimensie van het zijn gaat het niet om methoden, maar om inzicht in onze ware natuur die vormloos, onvergankelijk en onveranderlijk is. We zien deze ware natuur over het hoofd, omdat we gehypnotiseerd zijn door de wereld van de vormen, en door het drama van onze gedachten, gevoelens, sensaties en waarnemingen. Zolang we ons identificeren met deze ervaringen, emoties en gedachten, lijkt het alsof we gedoemd zijn om op de automatische piloot oude patronen te herhalen. Maar we kunnen loskomen van deze identificatie.

We kunnen ons bewust worden van het bewustzijn dat aanwezigheid is als stille waarnemer van alle gedachten die we ooit hebben vastgepakt, en alle ervaringen waarmee we ons hebben geïdentificeerd. De aanwezigheid ervan zien, is geen kwestie iets doen, streven of proberen. Innerlijke rust en vrede vind je niet in de dimensies van de wereld en je persoonlijke gedachtesysteem. Het een kwestie van beseffen wat er al is; de realiteit van het zijn achter het illusoire zelfbeeld van je persoonlijke gedachtesysteem.

Mijn favoriete aanwijsstok

Talloze filosofieën en levensbeschouwelijke stromingen bevatten elementen die in de richting van deze dimensie wijzen. Denk bijvoorbeeld aan het boeddhisme, de Advaita Vedante, mindfulness, het stoïcisme, de filosofie van Spinoza, non-dualiteit. Al deze stromingen zijn als het ware aanwijsstokken die wijzen in de richting van de van de eenheid van het leven.

Aanwijsstokken kunnen versierd zijn met franje. Met leefregels, richtlijnen, dogma’s en leerstellingen. Die behoren tot de dimensies van de wereld en het persoonlijke denken. Als de aandacht naar de franje gaat, verdwijnt uit beeld waar de stokken naar wijzen. Daarom zijn de 3 principes mijn favoriete aanwijsstok. Die is voor mijn gevoel zo veel mogelijk ontdaan van franje die je afleidt van de essentie waarnaar verwezen wordt.

3 principes, geluk, spiritualiteit, vertrouwen, vrijheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.