Skip to main content

Leer je mentale thermometer lezen

Dat 2021 een jaar mag worden met veel veerkracht, creativiteit en wijsheid! Misschien lijken deze dingen soms ver weg. Dan heb je het gevoel dat je vastzit. Maar ik verzeker je: veerkracht, creativiteit en wijsheid zijn nooit weg, en je zit nooit vast!

Je bent een onuitputtelijk reservoir van veerkracht, creativiteit en wijsheid.

De bron zit in jezelf. En ook de beperkingen waar je in gelooft, komen uit jezelf. Soms sluit je in alle onschuld jezelf af van de bron. Dan is je bewustzijn als het ware vernauwd. Je ‘state of mind’ is troebel.

In een troebele state of mind kun je niet helder denken. Als je niet helder denkt, onderneem je geen heldere acties. Je reageert niet op een zinvolle manier op wat voorligt, omdat je in beslag wordt genomen door je troebele gedachten over wat voorligt. De acties die je onderneemt, komen voort uit je beperkte interpretatie van wat er aan de hand is.

Een simpel voorbeeld. Je opdrachtgever, partner of collega reageert minder positief op een voorstel dan jij gehoopt had. In je troebele state of mind vat je dit op als een persoonlijke afwijzing. In het gesprek dat volgt, stel je je defensief op.

In een heldere state of mind handel je heel anders. Dan vat je de reactie van de ander niet persoonlijk op. Je gaat het gesprek open in, en nieuwsgierig naar zijn of haar verbeterpunten.

De situatie is hetzelfde, je state of mind maakt het verschil.

Betekent dit dat je een speelbal bent van je state of mind? Dat je maar moet hopen op een heldere bui?

Gelukkig niet! Je hebt namelijk het vermogen om je bewust te zijn van de mate van helderheid van je ‘state of mind’.

Lees die laatste zin nog maar eens. Dit vermogen is je beste vriend!

Je kunt altijd weten of je geest troebel of helder is. Je gevoel vertelt het je. In een troebele state of mind ervaar je stress, spanning, verwijdering. Deze stress vertelt je dat er iets niet klopt. Dat je in de ban bent van de negatieve interpretatie van je denken.

Iedere keer dat je onrust, angst, onzekerheid, onvrede voelt, weet je dat je aan de tunnelvisie van je troebele state of mind onderhevig bent.

Als je dan een stapje terug doet, en zonder oordeel je eigen onzekerheid en ongemak waarneemt, gebeurt er iets wonderbaarlijks! Je zoomt uit. Je geest klaart op. Je bewustzijn verruimt zich. Opeens heb je weer toegang tot veerkracht, creativiteit en wijsheid. De blokkade van je troebele denken is verdampt. Je kunt op een zinvolle manier reageren op wat voorligt.

Je state of mind is dus eigenlijk je kompas. Of je wekker of thermometer. Een ingebakken instrument dat je terugleidt naar je ware natuur. Dat je wakker schudt uit de ban je negatieve gedachten. Dat je waarschuwt dat je in een tunnel zit te kijken.

Zo bezien is er geen enkele reden om bang te zijn voor negatieve emoties.

Je hoeft niet te proberen ze weg te poetsen, om te buigen op te lossen, of op een andere manier te controleren. Je hoeft alleen maar te begrijpen hoe ze soms het zicht op je veerkracht, creativiteit en wijsheid verhullen.

En dat is dus mijn nieuwjaarswens voor jou. Dat je je steeds meer bewust wordt van het onuitputtelijke reservoir van veerkracht, creativiteit en wijsheid dat je bent! Rest mij nog om je te bedanken voor het lezen van mijn artikelen het afgelopen jaar. Ik hoop je ook dit jaar te kunnen blijven inspireren!

Hartelijke groet,

Eline

3principes, Veerkracht, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.