Skip to main content

Het grote bewustzijnsspel van het leven

Zolang ik me kan herinneren ben ik op zoek geweest naar het antwoord op de vraag: wat doe ik hier? Wat is de bedoeling van dit alles? Er was een drang om te zoeken en te vinden. En ergens ook een vertrouwen dat er een zin was, ook al wist ik niet welke.

Toen ik met de 3 principes in aanraking kwam, viel de vraag weg. Het leven ‘is’, en elke duiding die ik eraan geef met mijn denken, is een betekenislaag die ik zelf toevoeg. Met mijn beperkte breintje zal ik het geheim van het leven nooit kunnen bevatten. Ik realiseerde me dat ik gewoon kan ontspannen en meebewegen, in plaats van alles te willen uitvogelen en duiden met mijn intellect. Dat was verfrissend en opluchtend. Overgave aan het niet-weten, heerlijk!

Niet streven, maar toelaten wat er is

Vanuit het ontspannen niet-weten, ging ik zien hoe het intellect me juist belemmerde om te zien wat ik zocht. Toen werd me duidelijk wat ik zocht. En dat wat ik zocht nooit weg is geweest, en nooit weg zal zijn.

De momenten waarop mijn denken zich koest hield, bleken juist de momenten waarop het zoeken en streven wegvielen. That’s it! Dat bleek het hele geheim.

Ik ben wat ik zoek als ik niet probeer mijn ervaring te duiden, fixen, of op een andere manier te controleren. Dan is er ruimte om mijn ‘zijn’ voorbij alle verhalen van ‘ik’ te ervaren. Het zijn voorbij de illusie van het ego. Het onvergankelijke, onveranderlijke zijn voorbij de vergankelijke, veranderlijke gedachten, emoties en ervaringen. Voorbij de interpretaties en oordelen van mijn denken, vind ik eenheid.

Het is niet iets om naar te streven. Het vergt geen inspanning. Ik ben het. Het is een kwestie van het laten ontspannen van mijn geest. Van toelaten in mijn bewustzijn van wat er al is.

‘Negatieve’ emoties als katalysator

Dat inzicht plaats negatieve ervaringen in een compleet ander perspectief. We zijn zo bang voor onze ervaringen van angst, stress, verkramping. We labelen ze als problemen, uitdagingen, issues. Als dingen die verwerkt, opgelost, weggewerkt, gerepareerd moet worden.

We geloven dat onze negatieve ervaringen betekenen dat we beschadigd, incompleet, gebroken, imperfect of onaf zijn. Dat ze ons iets vertellen over onze toekomst, over hoe anderen ons zien, of over wie we als persoon zijn.

Maar wat nou als deze ervaringen een compleet andere betekenis hebben? Wat als negatieve emoties in feite alleen maar katalysators zijn voor bewustwording? Aan ons gepresenteerd door het universum als kansen om te groeien?

Dan is er geen reden om er bang voor te zijn voor deze emoties. En dan kunnen we een andere respons kiezen. Dan hoeven we niet langer te proberen om ze te controleren.

Het spel van de evolutie van bewustzijn

Elke verkramping is dan een vriendelijke uitnodiging om te reflecteren. Om een stapje terug te doen en op te merken wat er in je gaande is. Ieder gevoel van angst, tekortschieten, onzekerheid, ergernis, boosheid is een projectie van je eigen onzekere denken. Iedere keer dat je je kramp als zodanig herkent, word je wakker uit de illusie van je persoonlijke denken. Van je angstige ego. En dan hoef je niet langer bezig te zijn met jezelf en je eigen gedachten. Je hart en geest openen zich voor je omgeving. Je bent vrij om positiviteit te brengen en te ontvangen. Om liefde te ervaren, en meer en meer te zien dat er voorbij de vervormingen van het ego alleen maar liefde is.

Elke verkramping kan dus helpen om te zien dat we voorbij de illusie van ons denken altijd heel zijn, en onlosmakelijk verbonden met het grote, ondeelbare geheel. Hoe vaker je wakker wordt, hoe meer je de eenheid voorbij de illusie van je ego kunt ervaren. En hoe meer je vanuit liefde en vrijheid kunt leven.

Zo bezien is het leven een spel waarin niets verkeerd kan gaan. Waarin je nooit af bent, maar telkens weer de kans krijgt om het volgende level te bereiken. Niet het volgende level van perfectie, want je bent al helemaal perfect, maar het volgende level van bewustzijn van je perfectie. Simpelweg door alles wat verschijnt toe te staan, te aanvaarden en ja, zelfs lief te hebben! Ook je ‘negatieve’ emoties, omdat ze in werkelijkheid niet negatief zijn, maar kansen om je bewustzijn te verruimen. Het spel van het leven nodigt ons allemaal uit om te bewegen naar meer inzicht, begrip en liefde!

Is dat geen fijne kerstgedachte??

3principes, geluk, spritualiteit, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.