Skip to main content

Wijsheid herkennen

Je wordt altijd geleid door de wijsheid van Mind, of je het nou doorhebt of niet. Je hoeft niet op zoek naar voeding van buitenaf, omdat je altijd gevoed wordt van binnenuit!

Ik sprak gisteren Emma tijdens een coachsessie. Ze vertelde me dat ze de hele week stress had ervaren. Ze kreeg het maar niet rustig in haar kop. Op een gegeven moment kreeg ze de opwelling om haar huis grondig op te ruimen, iets wat haar vaak helpt om te ontspannen. Dat was nu ook het geval, alleen ging ze al vrij snel nadenken over haar opwelling. O jee, dacht ze, nu moet ik iedere keer als ik gestrest ben gaan opruimen. Zo meteen ontwikkel ik nog een dwangstoornis!

De onrust nam weer toe. Opnieuw kreeg ze de opwelling om iets anders te doen. In haar drang haar onrust te controleren ging ze 3 principes-video’s bekijken. Ook dat hielp aanvankelijk, maar begon al snel juist onrustig denken op te roepen. En weer kwam er een opwelling. Deze keer besloot ze om haar brein rust te gunnen. Om gewoon te stoppen en naar bed te gaan. Zonder scherm en oortjes.

De creatieve kracht van het denken

Er welt voortdurend wijsheid op. Inzichten, inspiratie, innerlijk weten. Dingen die je niet zelf bedenkt, die niet voortkomen uit je intellect. Ze wellen op in je bewustzijn. Ze helpen je de dag door te komen, hoe slecht je je ook voelt. Ze maken dat je in het hier-en-nu met helderheid reageert op wat voorligt. Ze laten je weten dat het tijd is om je gedachten tot rust te laten komen als je brein dreigt over te koken.

Het brein maakt gebruik van de creatieve kracht van het denken. Met die kracht brengt het alles tot leven wat in je bewustzijn komt. Het interpreteert, duidt, en kent betekenis toe. Die interpretaties creëren je beleving van de realiteit. Als de interpretatie negatief uitpakt, dan ervaar je onrust, stress, weerstand, onzekerheid. Logisch dat je je dan weer beter wilt voelen. Je brein gaat op zoek naar controle, en valt daarbij terug op wat eerder heeft gewerkt. Je huis opruimen/ een glaasje wijn nemen/een stuk chocola eten/naar het bos gaan/ sporten/…. Zo ontstaan patronen en gewoontes. En zo worden uit de helpende opwellingen van Mind soms schadelijke gewoontes gecreëerd. Via de creatieve kracht van het denken.

Je laten voeden van binnenuit

Gedachten kunnen tot je komen tot je via innerlijk weten, via wijsheid. En ze kunnen tot je komen via de vervormingen van je persoonlijke denken. Je kunt de neiging van je intellect herkennen om met de opwellingen van wijsheid aan de haal te gaan. Dan ga je steeds helderder te zien hoe je persoonlijke denken wijsheid soms verhult of vervormt. Dan neemt de behoefte om je ervaring te controleren af. Omdat je steeds meer gaat ervaren dat er altijd helderheid komt als je je denken tot rust laat komen. Dat je niet op zoek hoeft naar voeding van buitenaf, omdat je altijd gevoed wordt van binnenuit.

Hoe meer je openstaat om de stem van wijsheid te horen, hoe meer je ook in harmonie met het leven gaat leven. De opwellingen van wijsheid stroken vaak niet met de ongeschreven regels van je omgeving. Of met de ongeschreven regels die je jezelf hebt opgelegd. Vaak roepen dit soort opwellingen dan ook een wereld aan onzekere gedachten op. En dan wordt de stem van wijsheid overschreeuwd door de stem van het ego.

Het intellect afstemmen op Mind

Stel, je voelt de opwelling om een nieuwe stap te zetten. Je voelt dat je bijvoorbeeld een beweging wilt maken om mensen de 3 principes aan te reiken. Dat bedenk je niet zelf. Het komt vanuit Mind. Vervolgens vindt je ego er van alles van. Ja, maar dat kan ik toch helemaal niet, straks faal ik, mijn omgeving zal me voor gek verklaren, ik moet toch zekerheid hebben, ik moet eerst minstens net zo veel van weten als X, enzovoort.

Je intellect verzet zich tegen wat het leven via jou tot uitdrukking wil brengen. Als je besluit de opwelling te negeren, maak je een keuze vanuit de zelfbedachte verhalen van het ego. Letterlijk een egoïstische keuze, gemaakt vanuit angst en controle. Maar je kunt ook besluiten om de opwelling te volgen, ook al vind je het eng. Dan zet je in het hier-en-nu een eerste stap vanuit vertrouwen en overgave. En dan kan het intellect zijn creatieve werk doen, afgestemd op de wijsheid van mind. Dan kom je tot je mooiste creaties, je beste ideeën, je briljantste oplossingen!

Laat ik het even heel kort samenvatten in deze formule:

Wijsheid van Mind + intellect = WOW!
Wijsheid van Mind – intellect = AUW!


PS Er welt spontaan nog een formule in me op, misschien is hij voor jou bestemd;-):

Jij + andere 3 p-minded mensen + 9 maandse 3 p- verdiepingstocht  = ? ? ? 


3principes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.