Skip to main content

Navigeren op je gevoel

Wat als je emoties niets zeggen over je verleden, over je toekomst, over wat anderen van je denken, of over wie je bent? Wat als je emoties alleen maar een indicatie zijn van de mate waarin je ‘aanwezig bent in het nu’? Dan hoef je negatieve emoties niet te bevechten en positieve niet na te jagen. Dan hoef je alleen maar te navigeren op je gevoel.

De verhalenmachine van het brein

Er komt iets in je bewustzijn, en je brein probeert er automatisch chocola van te maken. Daarbij maakt het gebruik van herhaling, patronen en concepten. Als de interpretatie negatief uitpakt, dan roept dat gevoelens op van ergernis, boosheid, weerstand, onzekerheid. Negatieve emoties dus.

Een voorbeeld. Je hebt vaak last gehad van zenuwen tijdens presentaties. Je bent jezelf gaan duiden als iemand die onzeker wordt van presenteren. Volgende week moet je een presentatie geven. Iedere keer dat er een gedachte opkomt aan de presentatie, voel je angst.

Of je hebt een puberzoon die veel gamet, en weigert te lezen. Jijzelf las als kind heel graag, en vindt lezen een beter en nuttiger tijdverdrijf dan gamen. Je vermoedt dat gamen schadelijk is. Iedere keer dat je kind naar de gamecontroller grijpt, voel je een scheutje ergernis en onzekerheid.

Je negatieve gevoelens komen niet uit de gebeurtenissen, maar uit wat je gelooft over de gebeurtenissen. Je ervaart ze wanneer de verhalenmachine in je hoofd een negatieve duiding geeft aan wat je bewustzijn binnenvliegt. Dat is wat je brein nou eenmaal doet; automatisch ervaringen verwerken door verbanden te leggen, te duiden en betekenis toe te kennen. Die duiding doet je soms geloven dat je tekortschiet of faalt. Of dat een ander of een omstandigheid de oorzaak is van jouw nare gevoel.

Waar komen positieve gevoelens dan vandaan?

Ook uit jezelf.

Je ervaart ze als je niet aan het nadenken bent over wat je ervaart. Als je geest open, rustig en ontvankelijk is. Als de commentaarstem van je brein is verstomd. Dan ben je aanwezig in het nu. Je ervaart niet je onzekere gedachten, maar je ‘zijn’ voorbij die gedachten.

In dat ‘zijn’ heersen harmonie en liefde. Je zit op de bank met een wijntje, en voelt een prettige, ontspannen tevredenheid. Je zit met je dierbaren aan de kerstmaaltijd, en ervaart liefde, dankbaarheid en verbondenheid. Je loopt in het bos en voelt eenheid en rust.

Je denkt dat je mooie gevoel uit het wijntje, Kerstmis of het bos komt, maar het is jouw gevoel! De verhalenmachine van je brein heeft het gekoppeld aan de omstandigheden of aan personen. Maar daar komt het niet vandaan. Het gevoel komt uit jezelf. Je ervaart de eenheid voorbij de versplinterende oordelen en interpretaties van je persoonlijke denken.

Je bent wat je zoekt

Als je je slecht voelt, wil je je weer goed voelen. Dat is iets moois en natuurlijks. Alleen helpt het dan niet om een beter gevoel na te jagen. 

Je kunt niet tegelijk iets zoeken en vinden. Maar je zoekt iets wat niet verdwenen is. Wat nooit weg is, hoef je ook helemaal niet te zoeken. Het goede gevoel wat je zoekt is er al. Het is je ‘zijn’, dat er altijd is. Het onveranderlijke, onvergankelijke bewustzijn voorbij of voorafgaand aan je veranderlijke, vergankelijke denken.

Je hoeft niet te streven naar een betere ervaring. Je kunt navigeren op je gevoel.

Je gevoel is je gids

Als je een naar gevoel hebt, merk het dan op. Veroordeel het niet, en ga het niet analyseren, duiden of oplossen. Als je probeert tegen het nare gevoel te vechten, zal het juist aanhouden. Duik niet in de details van de ervaring, maar merk alleen op dat je je naar voelt. Als je werkelijk open en zonder oordeel het gevoel opmerkt, klaart je geest op. Dan kun je weer je zijn voorbij je persoonlijke denken ervaren. En de harmonie, ontspanning, dankbaarheid en liefde die daar altijd heersen.

Van tijd tot tijd raken we allemaal in de ban van onze negatieve gedachten. Dan geloven dat onze emoties iets zeggen over wie we zijn. Dat is de stroom van het leven. Maar je gevoel is altijd je gids. Je gids, die je telkens weer terugleidt naar de eenheid voorbij de versplinterende oordelen en interpretaties van je persoonlijke denken. Iedere keer dat je in verzet bent tegen je ervaring, sluit je je oren voor de wijsheid van je gids. Zie je hoe onlogisch dat eigenlijk is?

3principes

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.