Skip to main content

Negatieve gedachten, wat moet je ermee?

Veel van wat we doen, doen we om onszelf af te leiden van gedachten waar we last van hebben. Negatieve gedachten, beperkende gedachten, repeterende gedachten. We proberen van alles om eraan te ontsnappen. Overmatig sporten, zelfhulpboeken lezen, gedachten ombuigen, netflixen, hard werken, persoonlijke ontwikkeling, eten, drinken, enzovoort.

Ergens snappen we dat we ons naar voelen vanwege onze gedachten. En dan kan het ook logisch lijken om te proberen die gedachten te verdrijven of te vervangen door betere gedachten.

Maar weet je dat er een andere optie is? Dat je je gedachten ook met rust kunt laten? En dat je dan vanzelf wordt teruggeleid naar een rustige, prettige, heldere gemoedstoestand?

Wist je dat je verbonden bent met een bron van wijsheid die jouw persoonlijke intellect overstijgt?

Als je denken tot rust komt, dan heb je toegang tot die bron. Dan welt er inspiratie op om te dealen met wat er op je bordje ligt. Met wijsheid, vertrouwen en gezond verstand.

Je denken kan vertroebelen wat er op je bordje ligt. Dan krijg je je eigen angst en onzekerheid teruggekaatst die je erop geprojecteerd hebt. Dat leidt vaak tot nog meer nadenken in een poging grip te krijgen. Hoe meer denken, hoe meer onrust.

En dan is er de optie om niet buiten jezelf op zoek te gaan naar verlichting. Om de stille ruimte van je geest op te zoeken. Om te stoppen met het uit te vogelen, bij te sturen, om te buigen. Om de controle los te laten. Een stapje terug te doen. Stil te worden.

Vanuit die ruimte wellen nieuwe gedachten, ideeën, inzichten op. En ook alle mooie gevoelens waar je naar op zoek bent, zoals liefde, dankbaarheid, compassie, vreugde. Die roep je niet zelf in het leven. Uit het vormloze komen ze tot je in je heldere, rustige gemoedstoestand.

Oud denken leidt niet tot nieuw denken. Dat komt tot je vanuit de bron. Die bron is de vormloze levensenergie waarmee jij verbonden bent, en waar je een uitdrukking in de vorm van bent. In de stilte van je geest ben je ontvankelijk om gevoed te worden met nieuw denken vanuit de bron.

En dan hoef je jezelf niet af te leiden van je gedachten. Dat is hard werken, lukt lang niet altijd, en er komt nooit een eind aan. De hele dag door hebben we immers allerlei gedachten. Dat hebben we geen controle over. Maar we kunnen wel zien dat al onze gedachten alleen maar interpretaties zijn. Ze zijn niet de waarheid, en dus hoeven we ze niet te geloven.

Negatieve gedachten leiden ons af van de bron. Hoe meer je dat herkent, hoe meer je gaat zien dat ze je ook weer kunnen terugleiden naar de bron. Niet door iets te doen, maar door te herkennen wat er gebeurt. En vervolgens iets te laten gebeuren; het ontspannen van je geest.

Hoe meer je begint te zien dat het je denken is waar je last van hebt, hoe meer de last van je gevoel van je afvalt. Hoe meer je in een open, ontvankelijke staat terecht komt, hoe meer je wordt gevoed van binnenuit. Klinkt dat niet veel fijner, makkelijk en natuurlijker?

3principes, inzicht, persoonlijke ontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.