Skip to main content

Maakt een boswandeling gelukkig?

Er circuleren lijstjes van; activiteiten die volgens wetenschappers gelukkig maken. Bewegen, in de natuur zijn, mediteren, vrijwilligerswerk doen, lezen, sporten.

En het klopt ook dat je je vaak beter voelt nadat je een van deze dingen hebt gedaan. Maar dat geldt niet altijd, en niet voor iedereen. Je kunt met een hoofd vol zorgelijke gedachten een uur in het bos doorgebracht hebben, zonder ook maar een greintje verlichting te hebben ervaren. En iemand die een hekel aan lezen heeft, zal waarschijnlijk niet opknappen van een uur met een boek op de bank.

Maar stel dat je wel mentaal opknapt van een boswandeling. Waarom voel je je dan beter? Wat is de bron van je goede gevoel? Is dat het bos? Kan iets buiten jouzelf je een gevoel geven?

Nee. Het zit in jezelf. Je voelt je beter, omdat de onrust in je hoofd is verdwenen. Omdat je geest rustig en open is, en niet langer in beslag wordt genomen door je zorgelijke denken. Je ontspant en staat weer open voor de wereld om je heen. In dit geval de natuurpracht. Je voelt opeens de zon op je huid en de wind die door je haren speelt. Je hebt niets nodig van het moment. Er hoeft niets te veranderen. Je ontspant in je zijn. Er is weer ruimte in je bewustzijn voor nieuwe inspiratie en ideeën.

Dat had net zo goed in een volle supermarkt, in de auto of waar dan ook kunnen gebeuren. Je geluk is niet afhankelijk van een wandeling, meditatieoefening of vrijwilligersactiviteit. Want het is niet de activiteit die je gevoel veroorzaakt. Wat niet wil zeggen dat een boswandeling of meditatie niet kunnen helpen om je geest tot rust te laten komen. Ze zijn alleen niet de bron van je goede gevoel. Dat is je opgeklaarde geest.

En wat nou zo fijn is: vroeg of laat klaart je geest vanzelf op. Alles is voortdurend in beweging en aan verandering onderhevig. Inclusief je gedachten en je ervaringen. Op een verkrampte bui volgt vanzelf weer een opgeklaarde. Dat is het proces van het leven dat zich in jou voltrekt.

Wat echt gelukkig kan maken, is het inzicht dat je erop kunt vertrouwen dat je altijd mentaal gezond bent, ook al ben je verstikt geraakt in ingewikkelde gedachten. Mentaal welbevinden zit ingebakken in ieder mens. Het is niet weg op momenten dat je last hebt van je denken.  

Je met vertrouwen en overgeven aan de stroom van het leven, dat lijkt me de bron van geluk. En dan vooral doen wat jou in het moment helpt om onrustige denken tot rust te laten komen! 

3principes, flow, geluk, mediteren, welbevinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.