Bevrijd mij van mijn please-gedrag, please!

Heb jij wel eens last van please-gedrag? Ik kon er nogal wat van, vroeger. Me aanpassen, sussen, me koest houden, glimlachen en ja-knikken. Alles voor de goede, lieve vrede.

Waar kwam deze please-drang vandaan? Ik weet het aan allerlei karaktertrekken; introversie, verlegenheid, gevoeligheid, angst voor conflicten. Dingen waarvan ik dacht dat ze bij mij hoorden.

Met de jaren werd het wel minder. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik leerde om assertief gedrag te ontwikkelen. Maar het bleef een teer punt. Een issue. Iets om blijvend aan te werken.

Wat je bent gaan geloven over jezelf

Tegenwoordig is het geen issue meer. Ik zie het als een overlevingsstrategie die ik onbewust ontwikkelde om gevoelens van onzekerheid te hanteren. Een poging om mijn eigen ongemak te controleren. Geconditioneerd gedrag.

Zulke strategieën ontwikkelen we allemaal. Please-gedrag, dominant gedrag, competitief gedrag, de joker uithangen. Het zijn allemaal verschillende uitingsvormen die voortkomen uit hetzelfde misverstand. Namelijk de illusie dat de oorsprong van je emoties buiten jezelf ligt. Dat er iets in de buitenwereld zou moeten veranderen om je weer goed te kunnen voelen op het moment dat je je onzeker voelt.

Onbewust geloofde ik dat ik oké was als alles pais-en-vree was, en iedereen mijn lief en aardig zou vinden. En dus geloofde ik dat ik niet oké was als de harmonie in mijn ogen werd bedreigd. Er stond mij dan één ding te doen: zorgen dat die zo snel mogelijk hersteld zou worden. En wat was de meest doeltreffende manier? Afstemmen op de vermeende wensen en verwachtingen van mijn omgeving. Meestal volledig voorbijgaand aan wat ik zelf wilde. Weg van mijzelf.

Ik had mijn welbevinden gekoppeld aan zaken buiten mijzelf. En daarmee gaf ik mijn autonomie en vrijheid weg.

Maar mijn welbevinden had niets te maken met al dan niet verstoorde harmonie. Het was wat ik geloofde over die harmonie dat mij ofwel een onrustig en onzeker gevoel, ofwel een ontspannen en prettig gevoel gaf.

We hebben allemaal een persoonlijk gedachtesysteem, een ego. Het omvat alles wat we over onszelf en de wereld zijn gaan geloven. Soms worden we verblind door de angstige en troebele lens van ons ego. Dat gebeurt als we onzeker worden. Dan projecteren we allerlei oude shit op nieuwe situaties of mensen. Dan handelen we vanuit een geloof in gebrek, schaarste en afgescheidenheid. En schieten automatisch in geconditioneerde gedragspatronen.

Je bent altijd vrij

Dat doen we niet bewust of expres. We ontwikkelen nou eenmaal allemaal een persoonlijk gedachtesysteem. Daardoor kunnen we geraakt worden. Dat hoort bij menszijn. Net zoals het bij menszijn hoort om nieuwe gedachten en inzichten te krijgen. En om te handelen vanuit overvloed, veerkracht en verbinding op momenten dat we niet verblind zijn door het troebele filter van het ego.

Het is heel behulpzaam om te gaan zien hoe dit mechanisme in jezelf werkt. Want dan kun je voorbij je geconditioneerde concepten kijken, en dan verliezen ze hun dwingende grip. Die concepten zitten er. En ze kunnen op elk moment ‘geactiveerd’ worden door random gebeurtenissen of gedachten. Maar ze hoeven niet automatisch te leiden tot geconditioneerd gedrag.

Nog regelmatig worden er oude please-concepten in mij getriggerd. Maar als dat gebeurt, dan kan ik het zien voor wat het is. Een menselijke ervaring van verkramping in het moment, veroorzaakt door mijn denken. Niets meer en niets minder. Niet iets om mezelf om te veroordelen of om bang voor te zijn. Maar een uitnodiging om mijn eigen menselijkheid met compassie te bezien. Om uit te zoomen en open te staan voor nieuwe inzichten, ervaringen en gedrag. Om te zien dat ik vrij ben, tenzij ik geloof dat dat niet zo is.

Je kunt jezelf bevrijden van je conditioneringen. Kun je daar wel wat hulp bij gebuiken? Ik help je graag. Bijvoorbeeld in een coachtraject. Of op zaterdag 19 september bij de volgende introductiebijeenkomst over de 3 principes. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking of voor meer info! 
info@elinesluyscoaching.nl / 06-28714476. Of plan hier meteen een afspraak in mijn online agenda voor een gratis coachgesprek. Schroom niet, er zit echt helemaal niets aan vast. Ik vind het leuk om je te spreken!

3principes, introversie, inzicht, plesasgedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Gratis e-book Introversie bestaat niet

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over introversie, ontvang je regelmatig artikelen en tips.

Ook krijg je als dank mijn e-book Introversie bestaat niet cadeau.

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, is dat mogelijk? Het antwoord is: ja! Dat is mogelijk door te begrijpen hoe jouw ervaring van moment tot moment tot stand komt. Inzicht in dit mechanisme reik ik je graag aan in dit e-book!

Gratis e-book over de 3 principes

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over de 3 principes, kun je meteen mijn e-book downloaden. Daarna ontvang je regelmatig updates en artikelen.  

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes en zonder stappenplannen. Maak kennis met de 3 principes!

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle