Skip to main content

Je kunt jezelf nooit werkelijk kwijtraken

Anna en Michiel en Stefanie; alle drie realiseerden ze zich tijdens een coachtraject dat ze eigenlijk geen idee hadden van wat ze nou werkelijk zelf wilden. Wat hen blij maakte en inspireerde. Ze waren afgedwaald van zichzelf, en wisten niet hoe ze de weg terug konden vinden.

Anna was zo ver afgedwaald dat ze al jarenlang niet meer kon voelen wat ze zelf wilde en nodig had. Zozeer was het een gewoonte geworden om te doen wat ze dacht dat anderen van haar verwachten. Die gewoonte had haar uitgeput.

Michiel zat vast in een baan die zekerheid bood, maar geen voldoening. Hij had zich volledig vastgedraaid in zijn negatieve overtuigingen over zijn loopbaan. Hoewel hij het op papier goed voor elkaar had, voelde hij zich niet gelukkig. Het lukte hem niet om in beweging te komen.

Stefanie wist vooral wat ze niet wilde. Ze kwam uit een burn-out en zat vol weerstand. Vrijwel alles en iedereen gaf haar het idee dat ze niet geschikt was om mee te draaien in de maatschappij. Ze liep rond met een continu gevoel van spanning, machteloosheid en afkeer.

Hun verhalen zijn illustratief voor wat er kan gebeuren als je van jezelf afdwaalt. Dat gaat ten koste van je vrijheid, inspiratie, vitaliteit en levensvreugde. Gelukkig kun je de weg naar jezelf terugvinden.

Hoe?

Door te zien dat jezelf niet kunt kwijtraken, maar alleen het zicht op wat je werkelijk beweegt. Het zijn je eigen overtuigingen, conditioneringen en gedachten die het zicht op wat je beweegt vertroebelen. Die je belemmeren om te mee te bewegen met je eigen stroom.

Beginnen met bewegen

Gelukkig kun je in elk moment beginnen met bewegen. Dat deden Anna, Michiel en Stefanie. Ze meldden zich voor een coachtraject. Allemaal stonden ze ervoor open om iets nieuws te zien over zichzelf. En dat gebeurde.

Anna ontdekte dat ze het recht heeft om sommige dingen gewoon geen reet aan te vinden. Dat het oké is om aan te geven wat voor haar wel of niet oké is. Dat ze haar eigen inzichten, inspiratie en energie mag volgen, in plaats van de vermeende verwachtingen van anderen. Toen bleek dat ze wel degelijk wist wat ze zelf wilde.

Ook Stefanie ging zien dat ze zichzelf mag geven wat ze nu het meest nodig heeft. Dat ze keuzes kan maken om haar leven in te richten op een manier die daarbij past. Ook zij ontdekte dat ze voorbij haar weerstand prima wist wat ze wel wilde en nodig had.

En Michiel realiseerde zich dat zijn eigen stroom geduldig op hem lag te wachten onder de brei van zijn negatieve gedachten. In zijn eigen woorden:

‘Ik heb een coachingstraject bij Eline gevolgd omdat ik vastzat in mijn baan. Mijn negatieve overtuigingen zorgden ervoor dat ik maar niet in beweging kwam om er iets aan te veranderen. Een gebrek aan durf en zelfvertrouwen zat mij volledig in de weg. De fijne gesprekken met Eline hebben mij nieuwe handvatten gegeven. Ze leerde mij hoe het proces in mijn hoofd werkt en daardoor ben ik heel zelfbewust meer in actie gekomen. Ik ben gewoon gaan ervaren en heb daardoor leren omgaan met verkramping door het er juist te laten zijn. Super waardevol, ik ben nu een stuk krachtiger en klaar voor de transitie op werkgebied.’

Voorbij je overtuigingen en ingewikkelde gedachten weet je altijd wat jou op dat moment werkelijk beweegt. Je kunt jezelf nooit kwijtraken. Je hoeft dus ook niet diep in jezelf te graven om jezelf terug te vinden. Je hoeft alleen voorbij de brei te kijken.

Soms lukt dat niet goed in je eentje. Dan is het fijn als iemand je helpt om je eigen stroom te zien die schuilgaat onder de brei. Die persoon kan ik voor je zijn. Ik help je graag!

3principes, jezelf zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.