Skip to main content

Wil je de wereld mooier maken? Stop met proberen iemand te zijn

Hoeveel energie en levensvreugde verspillen we wel niet met het in stand houden, opkrikken, verdedigen en oppoetsen van ons zelfbeeld? Stel je voor dat dat allemaal niet nodig is. Dat je gewoon kunt zijn wie je in het moment bent. Wat een bevrijding zou dat zijn! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.

Je hoeft niets met je ego, behalve het doorzien

We hebben het allemaal een zelfbeeld, een ego. Als dit zelfbeeld bedreigd wordt, triggert dat allerlei onzekere, onrustige gedachten, en dat vertaalt zich in stress. Om deze gevoelens van onzekerheid te hanteren, gaan we op zoek naar controle en vervallen we in geconditioneerd gedrag. Dat is een volstrekt normaal menselijk verschijnsel.

Als je in de stres schiet, ga je even helemaal op in de illusie van het ego. De illusie van controle, van niet-zijn-waar-je-wezen-moet, van gebrek, van ik-moet-het-nu-weten, van er-moet-nu-meteen-iets-gebeuren-anders-komt-het-nooit-goed, van wat-ik-wil-kan-niet.

Je stress is je uitnodiging om je over te geven aan het niet-weten. Om je onrustige denken tot rust te laten komen, en te zien wie je voorbij al dat denken bent. Voorbij alle concepten over jezelf en de wereld. Voorbij het ego. Wie je denkt te zijn, wie je vreest te zijn, wie je gelooft te moeten zijn, hoe je graag gezien wilt worden, hoe je vreest gezien te worden. De hokjes waarin je jezelf gestopt hebt. De voorkeuren en gedragingen waarmee je je identificeert.

Dit zelfopgelegde beeld mag je zien voor wat het is. We hebben het allemaal, het hoort bij mens-zijn. Zonder zelfbeeld zouden we onszelf en het leven niet kunnen ervaren. Als dit zelfbeeld bedreigd wordt, worden we onzeker en gaan we op zoek naar controle. Dat geeft niet, dat kun je met compassie bezien.

Maar we zijn niet ons ego. Voorbij wie we proberen te zijn, zijn we. In elk moment verschijnen we als de unieke uitdrukking van de universele levensenergie die we zijn. Levenskracht die in elk moment via ons vorm krijgt. Daar kun je ruimte aan geven. Verschijnen zoals je verschijnt als je niet probeert iemand te zijn.

Laat je menselijkheid zien

De wereld zit te wachten op mensen die zonder masker verschijnen. Die durven te laten zien wie ze zijn als ze niet proberen om iemand te zijn. Die hun menselijkheid tonen. Die de illusies en angsten van hun ego met compassie bezien.

Als je jezelf toestaat om werkelijk jezelf te zijn, heb je geen bevestiging van de buitenwereld nodig. Dan hoeft een ander niets voor jou in te vullen, of in het hokje te zitten dat jij hem had toebedeeld. En daarmee geef je hem automatisch ook de ruimte om te zijn wie hij is. Als jij de ander met open mind en open hart tegemoet treedt, openen zijn hart en geest zich.

Als je jezelf toestaat om het niet te weten, kom je op nieuwe ideeën. Als je jezelf toestaat om je onzeker te voelen, kun je ontspannen in je verkramping. Als je jezelf toestaat om bang te zijn voor het onbekende, ga je bewegen. Als geen plaatje hebt van hoe jouw expressie eruit moet zien, mag het leven ongebreideld via jou tot uitdrukking komen.

En daarmee kun je een geruststellend en inspirerend voorbeeld zijn voor anderen.

3 principes, jezelf zijn, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.