Skip to main content

Als je het even niet meer weet

Weet je het even niet? Vrees je voor je eigen gezondheid of die van je dierbaren? Erger je je aan het gedrag van anderen? Raak je in de war van alle mensen op social media die lijken te blaken van dadendrang en doelgerichtheid? Merk je dat je van dit alles onrustig wordt? Dat de omloopsnelheid van je gedachten toeneemt?

Gefeliciteerd, je bent een mens. Een bewust wezen dat zichzelf soms wegdenkt van zijn eigen helderheid en veerkracht. En dat in elk moment de weg kan terugvinden naar die helderheid en veerkracht.

Onzekerheid bezweren met controledrang

Het is heel menselijk om op zoek te gaan naar controle als je onzeker wordt. Die controledrang zien we nu op vele manieren tot uiting komen. Sommige mensen gaan hamsteren om hun gevoelens van onzekerheid te hanteren. Anderen zijn continu aan het malen over de gezondheid van hun kwetsbare dierbaren. Weer anderen maken zich heel druk over het gedrag van anderen. Hetzij door dat gedrag te veroordelen, hetzij door te denken dat ze het moeten navolgen.

Het is menselijk, omdat we de wereld nou eenmaal ervaren via het denken en ons persoonlijke gedachtesysteem. We proberen wat we ervaren te bevatten en te duiden via dat gedachtesysteem. We projecteren wat we al kennen, wat we geloven, waar we naar verlangen en wat we vrezen op wat we ervaren. Die drang om te duiden, maakt dat we het heel moeilijk vinden om een ervaring gewoon een ervaring te laten zijn.  

We vatten onze onrustige emoties op als problemen die we moeten oplossen met ons denken.

Onze onrustige emoties vatten we op als problemen die we moeten oplossen met ons denken. We geloven dat we gevoelens van angst en onzekerheid op die manier kunnen bezweren. Maar daarmee houden we ze juist vast in ons bewustzijn. We creëren op die manier met ons denken een persoonlijke realiteit van angst en onzekerheid. In die verkrampte staat voelen we onze veerkracht en overvloed niet. Dan staan we niet open voor de talloze mogelijkheden die elk moment biedt. In plaats van te handelen vanuit helderheid van geest, raken we verstrikt in onze onzekere, onrustige gedachten.

Maar gelukkig is het net zo menselijk om te zien dat controle een illusie is. Dat je je kunt overgeven aan het niet-weten. In plaats van je onrust te willen controleren, kun je hem gewoon voelen

Ontspannen door onzekerheid te aanvaarden

Als je je overgeeft aan het niet-weten, komt je onrustige, onzekere denken tot rust. Dan wordt je geest kalm, helder en ontvankelijk. In de ruimte die dan ontstaat, vind je je veerkracht en je levenskracht. En in die ruimte wellen inspiratie en nieuwe inzichten op. In die heldere staat leidt de kracht van het denken tot geïnspireerde acties en creaties. Dan kun je in alle helderheid dealen met wat er op je bordje ligt.

Het gaat hier niet om een cognitief trucje. Het is geen kwestie van omdenken of positieve psychologie. Het is een kwestie van inzicht in het mechanisme van de menselijke ervaring.

Van voelen wat er te voelen valt.

Een emotie een ervaring laten zijn, in plaats van hem op te vatten als een probleem dat opgelost moet worden.

Van zien dat je met de creatieve kracht van het denken zowel je verkrampte als je fijne ervaringen creëert.

Het is oké om onrust en onzekerheid te ervaren. Je hoeft niet bang te zijn voor je eigen emoties. Je angst is een uitnodiging om je onrustige geest tot rust te laten komen. Om je over te geven aan het niet-weten.

Weet je het dus even niet? Vrees je voor je eigen gezondheid of die van je dierbaren? Erger je je aan het gedrag van anderen? Raak je in de war van alle mensen op social media die lijken te blaken van dadendrang en doelgerichtheid? Merk je dat je van dit alles onrustig wordt? Dat de omloopsnelheid van je gedachten toeneemt? Daar heb je je uitnodiging! Geef je over aan het niet-weten. Ervaar wat je in het moment ervaart zonder duiding.

Je onrust stopt, zodra je er de uitnodiging in hoort. Dan breekt het innerlijk weten door. En dan ga je doen wat je op dat moment te doen staat. Niet vanuit angst. Niet omdat anderen beweren dat je iets moet doen. Maar vanuit helderheid van geest. Dan ben je er weer.

You’re not lost, you’re here.

3principes, Veerkracht, vertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.