Zo is keuzes maken een eitje

Hoe ingewikkeld en lastig de dingen soms ook lijken, de enige complicerende factor is je eigen denken over de dingen. Neem keuzes maken. Wat is er aan de hand als je denkt dat je een keuze moet maken? Niets, behalve dan dat jij even niet weet wat je moet doen.

Meestal weet je prima wat je moet doen, zonder dat je je bewust bent van een keuzemoment. Je gezonde verstand, instinct, ervaring en innerlijke wijsheid duwen je vanzelf een bepaalde richting op.

Soms weet je niet wat je moet doen. Dat gevoel roept onzekerheid op. Je brein schiet in de controlestand, en je gaat hard nadenken over de keuze die schijnbaar voorligt. Hoe harder je nadenkt, hoe meer je het idee krijgt dat dit toch wel om een heel gewichtige beslissing gaat. Anders zou je er toch niet zo hard over hoeven nadenken!

Helpt al dat gedenk je aan helderheid? Nee. Het leidt tot eindeloos wikken, wegen en herkauwen. De controlestand is niet wat je brein nodig heeft op zo’n moment. Die stand is nuttig voor het oplossen van een bepaald soort problemen. Als de oplossingsrichting al bekend is, of als die achterhaald kan worden met een bekende methode en door bekende feiten te gebruiken.

De controlestand is niet nuttig als je niet weet welke keuze je moet maken. Waarom niet? Omdat je denken in die staat geen ruimte laat voor inzicht in welke beweging je wilt maken. Het plakt interpretaties van oude ervaringen op nieuwe situaties. Die interpretaties zijn ruis op de lijn. Je denkt jezelf weg van je heldere, rustige geest.

Helderheid krijg je op het moment dat je je koortsachtige denken met rust laat. Dan keert je brein weer terug naar z’n default-stand. Dan kunnen je gedachten ongecontroleerd stromen, in hun eigen tempo. Zonder druk, haast of urgentie. Dan kan je innerlijk weten weer doorbreken. En dan valt er helemaal geen keuze te maken, want dan beweeg je gewoon naar waar je naartoe wilt bewegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Gratis e-book Introversie bestaat niet

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over introversie, ontvang je regelmatig artikelen en tips.

Ook krijg je als dank mijn e-book Introversie bestaat niet cadeau.

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, is dat mogelijk? Het antwoord is: ja! Dat is mogelijk door te begrijpen hoe jouw ervaring van moment tot moment tot stand komt. Inzicht in dit mechanisme reik ik je graag aan in dit e-book!

Gratis e-book over de 3 principes

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over de 3 principes, kun je meteen mijn e-book downloaden. Daarna ontvang je regelmatig updates en artikelen.  

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes en zonder stappenplannen. Maak kennis met de 3 principes!

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle