Je bent wat je zoekt

Wat doen we toch ons best om iemand te zijn. En wat sloven we ons toch uit om het leven in goede banen te leiden. We streven en zwoegen wat af! Blijkbaar geloven we dat dit nodig is. Maar wat nou als dit een misvatting is? Wat nou als we simpelweg kunnen ontspannen in wie we zijn

Wie zijn we dan?

We zijn allemaal een unieke uitdrukking van het leven. In ons allen wellen van nature ideeën, gedragingen, bewegingen, gezichtspunten op die ons onderscheiden van andere expressies. En die ons helpen om te dealen met wat er op ons pad komt. Vanzelf. We hoeven onze gedachten niet te denken, net zoals we ons hart niet hoeven te kloppen of onze cellen niet hoeven te vernieuwen.

De unieke expressie die we zijn, gaat vergezeld van een zelfbeeld. Dat zelfbeeld wordt ook wel ego genoemd. Het omvat alle concepten en overtuigingen waarmee we ons identificeren. Wie we graag willen zijn. Wie we vrezen te zijn. Hoe we onszelf graag willen zien, Hoe we willen dat anderen ons zien. Hoe we vrezen dat anderen ons zien.

Het ego heeft wat issues

Er is niets mis met het hebben van een ego. Zonder ego zou je jezelf niet als individu kunnen ervaren. Het probleem is alleen dat het ego zijn plek niet kent. Het lijdt aan grootheidswaan, en heeft tegelijkertijd een minderwaardigheidscomplex.

Het ego denkt vaak beter te weten dan het leven zelf wat er zou moeten gebeuren. Het heeft allerlei oordelen en meningen over wat het leven tot uitdrukking brengt. Bijvoorbeeld:

  • De natuurlijke expressie van je kind is om haar lichaam te gebruiken, te denken in beelden en associaties. Ze gedijt slecht als ze dagenlang moet stilzitten, feiten en rijtjes uit haar hoofd leren en lezen. Jouw ego vindt dat je kind naar het atheneum moet.
  • Je krijgt te maken met een reorganisatie en wordt ontslagen. Jouw ego voelt zich boos, gekrenkt en maakt zich zorgen over de toekomst. Een jaar later bleek je ontslag het zetje te zijn dat je nodig had. Je hebt een baan gevonden die veel meer voldoening geeft.
  • Jouw natuurlijke expressie is om te broeden, door te denken, en op zoek te gaan naar het grote plaatje. Je werkt in een omgeving waar veel mensen gericht zijn op daadkracht, actie, en direct resultaat. Jouw ego vergelijkt jou met andere expressies en denkt dat je tekortschiet.

Tegen de stroom in

Je wordt snel meegezogen in de oordelen, meningen en angsten van je ego. Dan ga je uit alle macht proberen bepaalde uitkomsten af te dwingen of juist te voorkomen. Of je probeert jezelf te forceren tot onnatuurlijk gedrag. Of je vervalt in geconditioneerd gedrag om je gevoelens van onzekerheid te hanteren. Dan wordt het streven en ploeteren.

Op die momenten werk je de stroom van het leven tegen. Het goede nieuws is dat je kunt gaan herkennen dat je dit doet. Je hoeft niet te geloven wat de stem van het ego je influistert. Je kunt die stem als het ware als achtergrondmuziek leren opvatten. En dan word je ontvankelijk voor die andere stem. De stem van je ziel. Of van je essentie, het leven, of welke naam je er ook maar aan wil geven.

En dan zijn er geen onoverkomelijke problemen, geen schaarste, geen gebreken. Dan hoeft je kind zich niet door een ellenlange schoolcarrière heen te worstelen. Dan hoef je niet bang te zijn voor de toekomst als je je baan verliest. Dan kun je de doordenker in jezelf ongebreideld de ruimte geven, en daarmee een waardevolle bijdrage leveren aan je team.

Met de stroom mee

En dan krijg je dus een hele andere ervaring van het leven. Hoe minder energie je stopt in het beschermen, opkrikken en in stand houden van je ego, hoe meer je je met vertrouwen kunt overgeven aan de stroom van het leven.

En andersom geldt hetzelfde:

Hoe meer ruimte we geven aan wat het leven via ons tot uitdrukking wil brengen, hoe minder energie we hoeven te stoppen in het beschermen, opkrikken en in stand houden van ons zelfbeeld.

Dan kunnen we gewoon zijn wie we zijn, en vertrouwen op ons vermogen om te dealen met wat er ook maar op ons pad komt.

Alles wat je zoekt, is in jezelf te vinden. Je bent wat je zoekt!

3principes, flow, geluk

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Gratis e-book Introversie bestaat niet

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over introversie, ontvang je regelmatig artikelen en tips.

Ook krijg je als dank mijn e-book Introversie bestaat niet cadeau.

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, is dat mogelijk? Het antwoord is: ja! Dat is mogelijk door te begrijpen hoe jouw ervaring van moment tot moment tot stand komt. Inzicht in dit mechanisme reik ik je graag aan in dit e-book!

Gratis e-book over de 3 principes

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over de 3 principes, kun je meteen mijn e-book downloaden. Daarna ontvang je regelmatig updates en artikelen.  

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes en zonder stappenplannen. Maak kennis met de 3 principes!

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle