Skip to main content

Omarm je imperfectie? Onzin! Stop gewoon met labelen

Je ziet tegenwoordig veel aansporingen voorbij komen om je eigen imperfectie en middelmatigheid te omarmen. Dat klinkt in ieder geval minder vermoeiend en ontmoedigend dan perfectie nastreven.

Toch vind ik het geen zinvolle aansporing. Nog steeds is het uitgangspunt dat er een schaal is waarop je je kunt bevinden. Een schaal die loopt van totaal mislukt naar ongenaakbaar volmaakt.

Maar die schaal bestaat helemaal niet. Alleen maar als denkbeeldige meetlat in onze collectieve en individuele breinen. Perfectie en imperfectie zijn nergens in de buitenwereld te vinden.

Als je gelooft dat perfectie bestaat, kom je in de problemen. Want de invulling die we geven aan dat imaginaire begrip sluit zo’n beetje elk natuurlijk menselijk gedrag uit. Het lijkt dan een opluchting om tegen jezelf te zeggen: ik hoef niet te streven naar perfectie, dus ik mag lekker imperfect zijn. Dan geef je jezelf het label imperfect.

Maar dat is nog steeds een label. Je gelooft nog altijd dat de schaal werkelijk bestaat. En dat er dus iets gebroken aan jou is, want je bent niet perfect.

Waarom zou je jezelf willen labelen? Je bent niet perfect en ook niet imperfect. Je bent gewoon. Punt. En dat is precies zoals je moet zijn. Een integraal organisme dat, puur door te bestaan, in staat is om de wereld om zich heen te ervaren. Een wezen dat het vermogen heeft om zich bewust te zijn van alles wat het ervaart via zijn eigen gedachtesysteem. Je leeft, en je ervaart alles wat je in de buitenwereld meemaakt in je binnenwereld. Je bent bewustzijn waarin gedachten, emoties en sensaties komen en gaan.

Soms houdt je vooral onrustige en onzekere gedachten vast in je bewustzijn. Dan ervaar je stress en verkramping. Op die momenten gedraag je je star en niet effectief. In een heldere bui is je bewustzijn rustig en kalm. Dan ervaar je helderheid, vertrouwen en veerkracht. Op zulke momenten ben je effectief en creatief.

Zo slinger je als mens heen en weer tussen buien van bewustzijnsverbreding en bewustzijnsvernauwing. Dat heeft niets met perfectie of imperfectie te maken. Perfectie en imperfectie zijn menselijke bedenksels. Ze bestaan niet echt, en je maakt het jezelf onnodig moeilijk als je in ze gelooft.

‘Streven naar perfectie’ en ‘je imperfectie omarmen’ zijn wat bij betreft van hetzelfde laken een pak. Stop met duiden en begin gewoon met leven!

‘There is nothing wrong with feeling the energies of fear, jealousy, or attraction. It’s not your fault that such energies exist. All the attractions, repulsions, thoughts, and feelings don’t make any difference. They don’t make you pure or impure. They are not you. You are the one who’s watching, and that one is pure consciousness. Don’t think you’d be free if you just didn’t have these kinds of feelings. It’s not true. If you can be free even though you’re having these kinds of feelings, then you’re really free—because there will always be something.’―  Michael A. Singer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.