Skip to main content

Waarom jij geen tips nodig hebt

Klanten komen vaak bij mij omdat ze tips en adviezen willen. Neem Joost. Die kwam binnen met een heldere vraag. Hij spreekt regelmatig voor grote groepen, en dat gaat hem prima af. Toch riep het vooruitzicht iedere keer weer zo veel spanning op dat hij er slapeloze nachten van had. Joost is er aan gewend om problemen methodisch en analytisch te lijf te gaan. Dat was ook zijn insteek voor het coachtraject. Of ik hem even snel wat technieken kon aanreiken om van die vervelende spanning af te komen.

Nou had ik Joost allerlei tips en trucs kunnen geven die ook echt werken. Ik heb er genoeg, en ze zijn allemaal effectief. Toch heb ik dan niet gedaan. Waarom niet? Omdat tips en trucs, hoe effectief ook, niet duurzaam zijn.

Ze geven je houvast en een prettig gevoel van controle. Ze helpen je om stappen te zetten en succeservaringen op te doen. Maar ze gaan voorbij aan een simpel, onwrikbaar feit. Namelijk dat het helemaal niet mogelijk is om definitief van spanning, onzekerheid en verkrampt gedrag af te komen.

Gelukkig is het wél mogelijk om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, open versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Dat dan weer wel. En daar help ik mijn klanten heel graag bij!

Maar dus niet door tips en adviezen te geven. Hoe dan wel?

Door samen op zoek te gaan naar inzicht:

  • Inzicht in het verband tussen je gedachten, emoties en gevoel
  • Inzicht in hoe jouw ervaring van de werkelijkheid in elk moment tot stand komt
  • Inzicht in hoe je stemmingen ontstaan en vanzelf veranderen
  • Inzicht in hoe je gedachtensysteem alles wat je waarneemt inkleurt
  • Inzicht in hoe je angst voor spanning de spanning in stand houdt
  • Inzicht in hoe je je psychologische systeem juist voor je werkt in plaats van tegen je

Inzicht in het systeem van de menselijke ervaring is alles wat je nodig hebt om van spanning af te komen. Hoe meer inzicht, hoe minder vaak je vervalt in het onnatuurlijke, verkrampte gedrag van je overlevingsstijl. En hoe minder erg je het vindt als dat toch nog eens gebeurt.

En daar heb je voor de rest van je leven wat aan. In tegenstelling tot het aangeleerde gedrag van tips en trucs. Dat is verdomd lastig om langdurig vol te houden. Daarom lukt het ook bijna niemand om goede voornemens waar te maken. Of om vast te houden wat je geleerd hebt in een training of cursus.

Joost had ook al talloze cursussen gevolgd. Het laatste wat hij nodig had, was nog meer technieken. Binnen twee gesprekken had hij in de gaten hoe hij zijn eigen spanning in stand hield. Toen hij dat doorzag, was die spanning geen issue meer. Probleem opgelost. Maar er braken allerlei andere inzichten door. Inzichten die maken dat hij zich veel meer verbonden voelt met anderen. Dat hij frustratie steeds vaker inruilt voor compassie. Dat hij minder ergernis over het heden en zorgelijke gedachten over de toekomst ervaart. Dat hij veel meer kan genieten van het hier-en-nu. Dat hij niet meer zo hard op zoek gaat naar controle, maar steeds meer vanuit vertrouwen kan leven.

Klanten die komen voor tips, gaan weg met een gebruiksaanwijzing voor het leven.

Het is iedere keer weer een wonder om mee te maken. En het fijne is dat je voor die gebruiksaanwijzing niet hoeft te zwoegen, te wroeten, jezelf te overwinnen of op te schroeven.

Hij zit al in jou, en we leggen hem bloot door te praten. Het inzicht ontvouwt zich vanzelf, in een gesprek van mens tot mens. It’s magic!

3 principes, introvert, zelfvertrouwen, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.