Skip to main content

We zijn allemaal narcisten (soms)

Gisteren sprak ik Hans. Hij vertelde dat hij bij sommige overleggen helemaal in z’n element is. Dat zijn de overleggen waarbij hij zijn expertise kan gebruiken om een probleem op te lossen. Bij andere vergaderingen raakt hij gespannen en voelt hij zich slecht op z’n gemak. Dat zijn de meer algemene vergaderingen waarbij de voortgang besproken wordt.

We doken er samen in om te kijken wat er in beide situaties precies in zijn hoofd gebeurt. Dat leverde het volgende plaatje op:

Gedachten bij inhoudelijke vergadering: Gedachten bij algemene vergadering:
 • Wat ga ik bijdragen zodat dit een goed overleg voor ons wordt?
 • Ik moet wel een bijdrage hebben, anders ben ik niet zichtbaar
 • En dat is belangrijk, want anders krijg ik dat weer te horen bij mijn beoordelingsgesprek
 • En dan hebben mijn collega’s en mijn leidinggevenden geen gunstig beeld van mij
 • Ik moet wel met een goede inbreng komen
 • Het moet wel werkelijk wat toevoegen
 • Wat horen mijn collega’s zichzelf soms toch graag praten!
 • Dat is irritant, maar ik ben er eigenlijk ook jaloers op. Kon ik het maar zo makkelijk!
 • Ik moet nu echt wat gaan zeggen
 • Maar wat dan, zo boeiend is het niet om te vertellen waar ik allemaal mee bezig ben
 • Nu zit ik dus weer te zwijgen, waarom lukt het me toch niet!

Zie je het verschil?

Links een vrijwel leeg hoofd, rechts een hoofd vol koortsachtige gedachten

Links een open vraag, rechts allerlei veronderstellingen

Links een gedachte die gaat over het hier en nu, rechts krampachtige gedachten over een gewenste uitkomst in de toekomst

Links een gedachte die het ‘ik’ overstijgt, rechts alleen maar gedachten over ‘ik’

Links een gedachte die in lijn is met het doel van de vergadering, rechts alleen maar gedachten die niets te maken hebben met het doel van de vergadering. Het doel is immers: uitwisselen, en niet: de prestatie van Hans beoordelen.

Hans schrok ervan. ‘Ik lijk wel een narcist!’, riep hij uit. Maar nee, Hans is geen narcist. Hij is gewoon een mens, en mensen krijgen nou eenmaal last van tunnelvisie als ze onzeker worden. Dat overkomt ons allemaal van tijd tot tijd.

Als je onzeker bent, komen er gedachten op die gaan over jouzelf in relatie tot de omgeving. Over hoe je wel en niet gezien wil worden, over de wie je denkt te zijn en wie je denkt te moeten zijn. Over hoe je wil dat anderen zich gedragen, over de gevoelens die wel en niet wilt ervaren, de uitkomst die je wel of niet wilt, enzovoort. Je aandacht is niet gericht op het hier-en-nu, maar op je eigen gedachten over jezelf en de toekomst. Deze gedachten nemen je zo in beslag, dat je niet meer openstaat voor het moment en je omgeving.

Als je niet onzeker bent, komen er gedachten op die jouw persoontje overstijgen. Geïnspireerde oplossingen, ideeën, vragen, gezichtspunten stromen vanzelf door je heen. Je bent er wel, maar eigenlijk ben je er ook niet. Je vergeet jezelf, omdat je opgaat in het moment.

Als je onzeker wordt, loop je het risico jezelf compleet weg te denken van die staat waarin je open staan voor geïnspireerde gedachten. Wat kun je hieraan doen?

Je kunt op elk moment uitzoomen. De wereld draait niet om jou! Je hoeft je aandacht niet te richten op je narcistische gedachten. Die zijn gewoon ruis op de lijn. Laat die ruis voor wat hij is, en stel je open voor het moment. Zonder ideeën over wie je bent, wie je zou moeten zijn, of wat anderen zouden moeten denken.

Er begon een sprankje hoop in Hans’ ogen te glimmen toen hij zich realiseerde dat hij zich in elke situatie open kan stellen voor het moment. Hij nam zich voor om precies dàt te doen tijdens de eerstvolgende algemene vergadering. Gegarandeerd dat dit voor hem een compleet andere ervaring gaat opleveren!

Het is zo helpend om te snappen wat er gebeurt op momenten dat je jezelf niet bent. Om te begrijpen hoe de menselijke ervaring van moment tot moment tot stand komt. Inzicht in dit systeem helpt je aan zoveel innerlijke rust, helderheid en ontspanning! Ik gun het iedereen.

Die 3 principes bieden wat mij betreft de snelste weg naar dit inzicht. En daarom heb ik momenteel een waanzinnige aanbieding lopen. Als je je nu inschrijft voor mijn gloednieuwe 3 maandenprogramma Je zoektocht voorbij, mag je gratis een inschrijving aan iemand anders cadeau doen! Twee voor de prijs van een dus. Een keer betalen voor twee deelnemers.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je mijn boek Het laatste zelfhulpboek.
 • Op zaterdag 24 november is er een introductiedag over de 3 principes. Deze dag duurt van 10:00 tot 16:30 uur en vindt plaats in Zwolle. Samen met maximaal 10 andere deelnemers duiken we in het inside-outparadigma. Je hoeft niets te presteren of jezelf van je beste kant te laten zien. Je hoeft niets vast te leggen, te oefenen, te bediscussiëren of te onthouden. Je gaat ook niet naar huis met een bepaalde vaardigheid, techniek of stappenplan. Wel met waardevolle inzichten en een fijn gevoel:-).
 • Tijdens het traject voeren we vier keer een individueel coachgesprek van een uur, waarin ik je help je inzicht te verdiepen. Deze gesprekken voeren we bij mijn op kantoor in Zwolle, of via Zoom. Dat is een gebruiksvriendelijk alternatief voor Skype. Tussendoor mag je al je vragen aan mij voorleggen via WhatsApp of e-mail.
 • Je krijgt onbeperkt toegang tot een besloten Facebook-groep. Hier kun je ervaringen delen en vragen stellen aan mij en andere deelnemers. Ik weet dat Facebook niet ieders ding is. Deelname is dan ook geheel vrijwillig. Het is gewoon een plek waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten als je daar zin in hebt.

Het programma is bedoeld voor:

 • iedereen die wil leren om vanuit ontspanning en vertrouwen te leven
 • persoonlijke ontwikkelingsjunkies die klaar zijn met de eeuwige zoektocht naar het volgende inzicht;-)
 • professionals die anderen begeleiden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zoals coaches, trainers en docenten

Het is dus bedoeld voor zowel introveten, extraverten en ambiverten! Je kunt het jezelf en een familielid, vriend, collega, kennis cadeau doen.

Wil je meer rust en helderheid in je hoofd?

Verlang je ernaar om vanuit vertrouwen te leven?

Wil je de ontspannen versie van jezelf zijn?

Maak dan nu gebruik van dit waanzinnige aanbod. Het geldt tot en met tot en met 31 oktober, en er kunnen maximaal vijf personen gebruik van maken. Wees er dus snel bij! Op mijn website vind je meer informatie. Heb je belangstelling? Reageer dan op deze mail of bel me (06-28714476).  Dan vertel ik je er meer over!

3 principes, introversie, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.