Skip to main content

Stop met zelfverbetering, begin met leven!

We hebben de neiging om negatieve emoties heel serieus te nemen. We zoeken in ons verleden naar de oorsprong van gevoelens die we nu ervaren. Denken dat we betere mensen zouden zijn als we die emoties niet meer zouden hebben. Menen dat we hard aan onszelf moeten werken om ervan af te komen.

Waarom? Omdat we een onjuist begrip hebben van de manier waarop onze ervaringen tot stand komen. We denken dat we onze gedachten en emoties kunnen controleren. Dat is een misverstand. Heldere buien en negatieve stemmingen wisselen elkaar vanzelf af. Dat is een volkomen natuurlijk proces.

In een slechte bui word je onzeker. Je vat alles heel persoonlijk op en verliest het grote plaatje uit het zicht. Je raakt gestrest en vervalt in ineffectieve gewoontes. Als je slechte bui voorbij is, verbreedt je perspectief zich weer. Je bekijkt de dingen met meer afstand en hebt weer toegang tot je gezonde verstand. In een goede bui lukt het je om problemen op te lossen en slechte gewoontes te doorbreken.

Het mooie is dat dit proces helemaal vanzelf gaat. Je hoeft fijne emoties niet na te jagen en slechte niet te bestrijden. Ze komen en gaan vanzelf. Negatieve emoties hebben, is een volstrekt gezond menselijk fenomeen. Er is niets mis met je, ontspan! Hoe meer je dit ziet, hoe minder bang je wordt voor je eigen onrustige gevoelens en hoe minder lang je in een slechte bui blijft hangen.

Stop met zelfverbetering, begin met leven!

3 principes, negatieve emoties, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.