Skip to main content

Wie is er bang voor de boeman onder het bed?

Als je gespannen of zenuwachtig bent voor een gebeurtenis, ben je in feite bang voor je toekomstige emoties. Je vreest de vreselijke gevoelens die je zal ervaren. Het lijkt alsof je gedoemd bent om je gedrag door die angst te laten bepalen. Het goede nieuws: dat is niet zo!

Stel dat je nerveus bent voor een sollicitatiegesprek.

Je bent bang dat je handen en je stem zullen trillen

Dat het zweet je zal uitbreken

Dat je door de grond zal willen zakken

Dat je je geïntimideerd zal voelen

Dat je het gevoel zal hebben dat je faalt

Waar komt deze angst vandaan?

Hij komt uit je jezelf. Je creëert hem helemaal zelf. Eigenlijk is dat heel knap. Je kunt die akelige sensaties zelf oproepen door alleen maar te denken aan het gesprek. Je kunt de knoop in je maag twee weken van tevoren al voelen!

Hoe kan dat?

In jou liggen allerlei onzekere concepten te sluimeren over ‘jezelf verkopen’. Dat je dat moet doen om maatschappelijk succes te krijgen bijvoorbeeld. Of dat je dat niet kunt. Dat anderen dat veel beter kunnen, Dat je er een hekel aan hebt. Enzovoort. Die concepten kunnen elk moment geactiveerd worden door een willekeurige gedachte. En natuurlijk bij uitstek door de gedachte aan een sollicitatiegesprek.

Als dat gebeurt, ervaar je een beklemd gevoel. Je denkt dat je jezelf moet verkopen en dat je dat niet kunt. Zo wordt een sollicitatiegesprek een mission impossible. Op het moment suprême voel je zo veel spanning dat je handen en stem gaan trillen, het zweet je uitbreekt, je door de grond wilt zakken, geïntimideerd raakt, het gevoel hebt dat je faalt…

En dan nu het goede nieuws.

Alles wat jij over jezelf gelooft, is niet waar.

Het is niet waar dat je jezelf moet verkopen om een goede indruk te maken

Het is niet waar dat je jezelf moet verkopen tijdens een sollicitatiegesprek

Het is niet waar dat jij niet duidelijk kunt maken wat jouw kwaliteiten toevoegen aan de organisatie

Dit zijn allemaal dingen die je over jezelf gelooft. Maar ze zijn niet waar. Je denkt ze maar.

Daar kun je niet zo veel aan doen. Maar je kunt wel besluiten om ze niet langer te geloven. Je kunt alleen iets vrezen waar je in gelooft. De boeman onder je bed kan je onmogelijk angst aanjagen als je ziet dat hij niet echt bestaat.

Zolang je je gedachten serieus neemt, hebben ze de macht om je emoties en gedrag te sturen. Als je stopt ze te geloven, verliezen ze hun verstikkende greep. Dan ontstaat er ruimte voor frisse gedachten, nieuwe emoties en ander gedrag. En dan hoef je dus geen vreselijke gevoelens te vrezen! Dat hoeft trouwens sowieso niet, want je kunt niet weten wat je in de toekomst zal denken en voelen. Je hebt geen idee! Daarom kun je net zo goed alle toekomstscenario’s overboord gooien. In plaats van zorgelijk, kun je de toekomst ook nieuwsgierig tegemoet treden. En je openstellen voor wat je in het moment zal ervaren. Klinkt dat niet veel aantrekkelijker?

3 principes, belemmerende overtuigingen, introversie, introvert, zelfvertrouwen, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.