Skip to main content

Waarom zijn we niet vaker de ontspannen, effectieve versie van onszelf?

Herken jij dit:

  • Ook al ben je niet onzeker, toch heb je soms opeens last van spanning als alle ogen op je gericht zijn.
  • Je hebt niets tegen mensen. Je beschikt over prima sociale vaardigheden. Toch lukt het je niet altijd om op een vanzelfsprekende manier contact te maken.
  • Het lijkt soms wel alsof er iets mis met je is. Iets dat je tegenhoudt om op te gaan in de wereld om je heen. Dan is het net alsof er opeens een muur tussen jou en de wereld zit.

Dat is toch raar?!? De ene keer ben je de ontspannen versie van jezelf, en de andere keer de gespannen  versie. Hoe kan dat? Misschien heb je al veel nagedacht over deze vraag. Heb je verklaringen gezocht en gevonden in je aanleg of bepaalde eigenschappen. Wijt je het aan je introversie, verlegenheid of hoog gevoeligheid. Of aan alle drie tegelijk. Misschien heb je verklaringen voor je onzekere gevoelens gezocht in je verleden. Of in je denkpatronen.

Misschien heb je ook al van alles geprobeerd om van die spanning af te komen. Cursussen, zelfhulpmethoden, therapie, meditatie, coaching. Waarschijnlijk heeft dat allemaal wel een beetje geholpen. Maar was het wel hard werken en blijft die spanning toch nog steeds de kop opsteken.

Ik kan je de hand schudden. Ik heb van alles onderzocht en uitgeprobeerd dat ook echt hielp. Ik had steeds minder last van die rare verkramping. Voelde me steeds vaker vrij in situaties waarin de aandacht op me gericht was. Toch bleven er momenten waarop ik wel last had van spanning. Vol goede moed probeerde ik ook in die situaties te sleutelen aan mijn overtuigingen en gedrag. Bleef ik graven in mijn persoonlijke psychologie. Gewoon hard blijven werken aan mezelf, dan kom ik er wel, dacht ik.

Tot ik me realiseerde dat mijn stress niet veroorzaakt werd door kenmerken of ervaringen van mijn persoonlijkheid, maar door een mechanisme in de menselijke psyche dat voor iedereen op dezelfde manier werkt.

Inzicht in dit mechanisme kan je bevrijden van mentale stress. Hoe beter je het begrijpt, hoe meer je kunt handelen vanuit helderheid van geest en vanuit natuurlijk zelfvertrouwen. En daar gaat deze korte video over.

Veel kijkplezier!

PS Vind je het interessant om hier mee over te horen? Dan is de Helder hoofd met heel je hart-dag die ik op 2 juni organiseer wellicht iets voor jou. Op deze dag neem ik je mee op een zoektocht naar het antwoord op de vraag:
Hoe kan inzicht in dit mechanisme je helpen om:

  • te  ontspannen in situaties waarin de aandacht op je gericht is
  • op een natuurlijke manier contact te maken met je omgeving
  • er op te vertrouwen dat er niets mis met je is, ook al voel je je soms onzeker

Meer informatie over deze dag vind je hier.

3 principes, belemmerende overtuigingen, introvert, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.