Skip to main content

Je hoeft niet ‘in je kracht te gaan staan’ om jezelf te zijn

‘In je kracht gaan staan’, ‘je ware zelf ontdekken’, ‘je volledige potentieel benutten’. Het zijn van die typische kreten uit de wereld van coaching, zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling. Er zijn hele industrieën gebouwd rondom het idee dat je door schaven en schuren een betere versie van jezelf kunt worden.

Het uitgangspunt is dat je er nu nog niet bent. Je bent nog niet helemaal jezelf, maar je kunt jezelf ‘empoweren’ (nog zo’n woord), zodat je dat op een toekomstig moment wel zult zijn.

Er zijn een paar probleempjes met deze zienswijze.

Ten eerste is er de kwestie van het Zelf. Dat bestaat niet. Wel kun je jezelf heel wat aanpraten over jezelf. Dat je verlegen bent. Of dat contact met mensen je energie kost. Of dat je een persoon bent die niet van netwerken houdt. Hoe meer gedachten je daarover hebt, hoe meer je erin gelooft. Maar niemand heeft een statisch, onveranderlijk en permanent zelf. Je zelf is een constructie van jouw brein; het wordt voortgebracht door je gedachten. Het bestaat dus niet in de realiteit buiten jou, alleen maar als zelfbeeld.

Met andere woorden, je bedenkt je ‘zelf’ zelf. Het leidt geen onafhankelijk bestaan van de persoon die jij bent. Die persoon bestaat natuurlijk wel. Dat ben jij met al je gedachten, ervaringen, waarden, percepties, herinneringen enzovoort. En die zijn veranderlijk en voortdurend in beweging. Je kunt op elk willekeurig moment totaal andere gedachten over je ‘zelf’ hebben.

Het punt is dus: als er geen statisch zelf bestaat, hoe kun je dan je ware zelf ontdekken of in je kracht gaan staan? En wat is dan je volledige potentieel?

Een tweede probleem is dat het niet klopt dat je er nu nog niet bent. Soms ben je er en op andere momenten ben je er niet. Als je gewoon opgaat in wat je doet, dan ben je er. Dan ben je verbonden met je omgeving, helder, creatief, zelfverzekerd. Oplossingen, ideeën en woorden komen vanzelf in je op. Je doet gewoon je ding en gaat op in het moment. Je hebt geen last van storende, persoonlijke gedachten die je weghalen uit het hier-en-nu. Op andere momenten heb je wel last van zulke storende gedachten, en dan ben je er niet. Dan denk je bijvoorbeeld dat je verlegen bent/geen energie krijgt van contact/niet van netwerken houdt.

Ten derde is het vermoeiend, en op den duur zelfs uitputtend om altijd maar te proberen ergens te komen waar je niet bent. Het leidt tot burn-out, perfectionisme en depressieve gevoelens.

Wie is je ware zelf?

Misschien is dat wel degene die je bent als je ‘er’ bent. Als je gewoon opgaat in wat je doet. Als er geen ruis is van allerlei gedachten die je weghalen uit het moment. Want als die ruis verdwenen is, ontstaat er ruimte. Ruimte om nieuwe, frisse ideeën en gedachten te laten opborrelen. Ruimte om de beweging te waar te nemen die je blijkbaar wilt maken.

Want ook die beweging welt op. Hij wordt alleen vaak volledig overschaduwd door allerlei bewuste en onbewuste gedachten. Gedachten over hoe het hoort, wat we zouden moeten willen, hoe een normaal carrière-pad eruit hoort te zien, hoe een relatie eruit hoort te zien, wat we voor onszelf als pad hadden uitgestippeld, hoe we onszelf graag zien, hoe we willen dat anderen ons zien, noem maar op. Allemaal gedachtenspinsels en conditioneringen die de natuurlijke beweging overstemmen.

Je wordt meer jezelf naarmate je minder je conditionering wordt. Want dan ga je steeds meer handelen vanuit helderheid van geest en in lijn met de beweging die opwelt.

En je wordt minder je conditionering als je gaat zien hoe het systeem werkt. Hoe je eigen gedachten je soms weghalen uit het moment en van de natuurlijke beweging die je wilt maken. Naarmate je dat vaker gaat zien, ben je vanzelf steeds vaker je ware zelf.

En dan doen hoef je dus niet in je kracht te gaan staan, jezelf te empoweren of je volledige potentieel te ontwikkelen. Is dat geen verfrissende gedachte…

P.S. Verlang je ernaar om los te komen van je conditionering? Om te gaan leven vanuit vertrouwen in plaats van controle? Dat gun ik je zo van harte! Je gaat dan zo veel meer vrijheid en moeiteloosheid ervaren. En ik vind niets leuker dan jou daarbij te helpen. Maak gerust eens een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

3 principes, introvert, zelfvertrouwen, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.