Skip to main content

Zet je verlangen naar onafhankelijkheid even in de ijskast

Als introvert heb je een grote behoefte aan onafhankelijkheid. Je bedenkt je beste ideeën en oplossingen in je eentje. Problemen los je graag zelf op. Dat is in zichzelf geen goede of slechte karaktertrek. Het is gewoon een neiging die je hebt. Laat je dus nooit aanpraten dat het slecht is om in je eentje je sores te verwerken. Dat is een prima manier voor introverten om met lastige kwesties om te gaan. Maar soms heeft die zelfredzaamheid natuurlijk wel nadelen.

Waar komt die onafhankelijkheid vandaan?

Het bewustzijn en de energie van introverten zijn gericht op de binnenwereld. Zij hechten meer waarde aan de binnenwereld dan aan de buitenwereld. Wat zich buiten hen afspeelt, is minder belangrijk dan hoe zij ervaren wat zich buiten hen afspeelt. Introverten reageren dan ook niet gewoon maar op impulsen van buitenaf. Ze bekijken deze impulsen altijd vanuit een persoonlijke opvatting. Die subjectieve opvatting stuurt en bepaalt hun handelen. Anders gezegd: als introvert vertrouw je jezelf meer dan de buitenwereld. Daarom doe je veel dingen bij voorkeur zonder hulp van anderen.

Voordelen en nadelen

Deze behoefte aan onafhankelijkheid heeft zowel voor- als nadelen. Je bent trouw aan je innerlijke waarden en waait niet zomaar met alle hypes en modegrillen heen. Je komt in je eentje tot je beste ideeën en creaties. De drang om mijn blik naar binnen te keren, te broeden en kwesties in mijzelf uit te werken, helpt mij bijvoorbeeld om teksten schrijven die andere mensen kunnen inspireren. Mijn behoefte aan onafhankelijkheid is bij het schrijven dus een kracht.

Maar soms schiet ik door in mijn streven naar onafhankelijkheid. Dan wil ik per se alles zelf doen. Of ik blijf onnodig lang worstelen met een vraagstuk. Of ik raak verstrikt in gedachtepatronen die mijn blik op de werkelijkheid beperken. In die gevallen is mijn behoefte aan onafhankelijkheid een valkuil.

Als ondernemer loop ik af en toe behoorlijk tegen deze valkuil aan. Bij het ondernemerschap komen zo veel verschillende vaardigheden en kennisgebieden kijken. Het is onmogelijk om je die allemaal eigen te maken. Je komt dan ook niet verder als je alles zelf wilt doen. Je hebt andere mensen nodig als je wilt groeien. Om je aan te vullen, te inspireren, te motiveren, een breder perspectief aan te reiken.

In de ijskast

Daarom druk ik mijn onafhankelijkheidsdrang af en toe welbewust de kop in. Dan zoek ik hulp. Van experts, van mensen die in mij geloven en me ondersteunen of van ondernemerscoaches. Volgende maand ga ik bijvoorbeeld met een ondernemerscoach aan de slag met mijn bedrijfsmodel. Ik heb weer lang zitten aanhikken tegen deze stap om hulp in te schakelen. Het verlangen om alles zelf te doen, zit erg diep! Maar ik ben nu al heel blij dat ik het gedaan heb. Want ik weet zeker dat ik na afloop allerlei mogelijkheden ga zien die ik nu niet zie. Dat ik zal barsten van de ideeën en de motivatie om ze uit werken!

Wat voor ondernemersvaardigheden geldt, geldt natuurlijk voor alle vaardigheden. Als je jezelf wilt ontwikkelen, op welk gebied dan ook, ben je afhankelijk van hulp. Bijna niemand slaagt er in om op eigen houtje grote stappen te zetten. Je hebt anderen nodig die je helpen helderheid te scheppen. Die je aanmoedigen en je motiveren om in actie te komen. Die je een nieuw, fris perspectief aanreiken. Die je wijzen op kansen en mogelijkheden die je zelf niet ziet.

Ben jij er klaar voor om te groeien?

Misschien is het voor jou dan ook tijd om je onafhankelijkheidsdrang even in de ijskast te zetten. Stap over je verlangen om alles zelf te doen heen en vraag hulp! Aan een vriend, familielid, collega, expert of wie dan ook. Of aan mij natuurlijk;-)! Wie weet is mijn hulp wel precies wat je nu nodig hebt. Nieuwsgierig? Bekijk gerust mijn aanbod!

groeimindset, introversie, introvert, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.