Skip to main content

De vraag die ALTIJD helpt om van angst en weerstand af te komen

‘Na elke vergadering zie je eruit alsof je een halve marathon hebt gelopen.’ Die feedback kreeg ik eens een keer van een collega op zo’n 360˚-formulier. Hij sloeg de spijker op z’n kop, want zo voelde ik me inderdaad na afloop van een vergadering. Uitgewrongen en uitgeteld. Elke vergadering was voor mij een vervelende ervaring.

Heel lang dacht ik dat de oorzaak van die ervaring buiten mij lag. Dat mijn nare gevoel werd veroorzaakt door de vergadering. Hetzelfde had ik met presenteren. Dat vond ik vaak doodeng. Ook hier was mijn overtuiging dat mijn angst veroorzaakt werd door een factor buiten mij, namelijk de presentatie.

Ik leerde wel vaardigheden ontwikkelen waardoor ik me beter door die ervaringen heen sloeg. Bepaalde technieken om mijn boodschap over te brengen. Om mensen te betrekken bij mijn verhaal. Maar ik bleef last houden van die nare spanning.

Kortom, ik bleef ermee worstelen, ook al deed ik zo mijn best om aan mijn vaardigheden te werken.

Totdat ik me op een goede dag realiseerde dat al die ervaringen uit mijzelf kwamen. Uit mijn gedachten over de situatie. Neem bijvoorbeeld mijn gedachten over vergaderingen. Ik geloofde dat vergaderen onbegrijpelijk, vervelend en eng was:

  • Onbegrijpelijk, omdat ik niets begreep van het spel der ego’s dat in mijn beleving gaande was.
  • Vervelend, omdat ik vond dat het vaak onnodig lang duurde.
  • En eng, omdat ik bang was dat ik zou gaan hakkelen of dichtslaan als ik iets moest zeggen.

Die negatieve gedachten riepen angst en weerstand op. Die negatieve emoties maakten op hun beurt dat ik gesloten, gespannen gedrag vertoonde. Waardoor ik in een soort vicieuze cirkel terecht kwam, want dan ging ik in stilte kritiek leveren op mijn gedrag. Waardoor ik nog meer in beslag werd genomen door mijn eigen gedachten en nog minder open stond voor mijn omgeving.

Op die manier creëerde ik met mijn gedachten een situatie waar ik me slecht over voelde. Zo lang ik bleef geloven dat vergaderen stom, eng en saai was, kreeg ik een stomme, enge, saaie ervaring.

Logisch, als je er even bij stilstaat.

De oplossing was niet: geloven dat vergaderen leuk, zinvol en boeiend is. Het zou me niet lukken om mijzelf dat aan te praten. De oplossing was: me realiseren dat de ervaring uit mijzelf kwam. En dat ik dus zelf een andere ervaring kon creëren als ik dat wilde.

Hoe deed ik dat dan? Door me richten op de vraag hoe ik een fijnere ervaring kon creëren. De hoe-vraag dwong me om na te denken over concrete acties die me zouden helpen aan een fijnere ervaring. Deze vraag zette mijn brein in een creatieve, proactieve, onderzoekende stand. Hij maakte dat ik nieuwsgierig werd naar mijn eigen voortgang, waardoor ik gemotiveerd raakte om dingen uit te proberen. Van verstarring naar beweging. En dat is precies wat je nodig hebt als je vastzit in een ineffectief gedachtepatroon.

Nog steeds vind ik regelmatig dingen spannend, moeilijk of eng. Ondernemen vraagt allerlei vaardigheden die mij intimideren. Verkopen, bijvoorbeeld. Maar dat leidt niet meer tot verstarring.

Als ik merk dat ik ga doemdenken, dan is dat een signaal dat ik de negatieve emoties onder ogen moet zien die mijn doemgedachten veroorzaken. Dat ik gewoon bang en onzeker ben. Dan herinner ik mijzelf er aan dat die emoties uit mijzelf komen. En dan stel ik mezelf de vraag: hoe kan ik op zo’n manier verkopen dat ik het leuker vind? En dan komen de ideeën en de zin om te experimenteren vanzelf.

Werkt iedere keer. Probeer het maar eens!

Voel jij je na afloop van een vergadering ook wel eens uitgewrongen? Heb jij ook last van spanning als alle ogen op je gericht zijn? Kun je hulp gebruiken om je gedachten om te buigen? Ik help je heel erg graag! Mijn zomeraanbiedingen gelden nog de hele maand augustus:

Voor een voorproefje op de online training:

P.S. 2: Er is nog plek bij de groepstraining Zichtbaar Zonder Stress. Let op, de data zijn gewijzigd: vrijdag 22 september, vrijdag 13 oktober en vrijdag 3 november. Schrijf je nu in als je er klaar voor bent om te leren je zichtbaarheid te vergroten in een kleine groep gelijkgestemden!

 

 

belemmerende overtuigingen, introvert, zelfvertrouwen, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.