Skip to main content

Voor welk nieuw mens- en wereldbeeld pleit jij?

Onszelf verbeteren, gelukkiger worden, succesvoller worden, meer bereiken, meer invloed hebben, meer kennis vergaren, fitter worden, ontspannener worden, ons potentieel benutten… We streven met z’n allen naar van alles, de hele dag door. Daarmee bereiken we veel. Maar we verliezen ook een hoop. Namelijk ons vermogen om het leven simpelweg te ervaren.

Al dat gestreef leidt tot een beperkt mens- en wereldbeeld. Een paradigma dat stress en vervreemding in de hand werkt. Het roept de overtuiging op dat je moet presteren. Dat dit met krachtsinspanning gepaard moet gaan. Dat er goede manieren zijn om te leven, en slechte manieren. Dat je niets waard bent als je geen zichtbare prestaties levert. Dat je een loser bent als je niet constant gelukkig bent. Dat voldoening in een toekomstig moment ligt.

We zijn allemaal druk bezig het verleden te herkauwen en ons voorstellingen te maken van de toekomst. Met nadenken over waar het ons op dit moment allemaal aan ontbreekt. We vergelijken onszelf voortdurend met anderen. Slingeren heen en weer tussen de drang om onszelf te zijn en te voldoen aan de normen van onze omgeving. Zijn constant bezig lijstjes af te werken. Altijd onderweg naar het volgende moment, waarvan we hopen alles dan beter zal zijn.

Kortom, we zijn continu druk bezig om onszelf uit het huidige moment weg te denken. We worden zo in beslag genomen door onze hersenspinsels dat we vergeten het leven simpelweg te ervaren. Om open te staan voor het moment en werkelijk contact te maken met onze omgeving.

Daarom pleit ik voor een nieuw mens- en wereldbeeld. Een paradigma dat stelt dat het doel van het leven is om het leven simpelweg te ervaren.

… Dat je waardevol bent, ook al lever je geen zichtbare prestaties of voel je je niet continu gelukkig.

… Dat er geen regels bestaan voor hoe je moet leven.

… Dat je vrij bent om het leven te ervaren zoals jij dat wilt.

… Dat anderen vrij zijn om het leven op hun manier te ervaren.

… Dat werkelijke verbinding ontstaat door je open te stellen, en niet door je op te sluiten in je eigen hoofd.

… Dat je alles tot je beschikking hebt om in het huidige moment voldoening en verbondenheid te ervaren.

Ik denk dat ik dit paradigma maar eens een tijdje ga uitproberen.

Voor welk mens- en wereldbeeld pleit jij? Leuk als je dat laat weten in een reactie hieronder!

Contact maken, introvert, prestatiemaatschappij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.