Skip to main content

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, zonder geploeter

Hoe fijn zou het zijn als je vaker de ontspannen versie van jezelf bent. Dat je gewoon opgaat in het moment, zonder dat je last hebt van allerlei storende gedachten. Klinkt dit je als een onbereikbaar ideaal in de oren? Dat is het niet. En je hoeft er ook niet voor te zwoegen en te ploeteren. Neem een voorbeeld aan Anton, die in no time van een gespannen naar een ontspannen versie van zichzelf op zijn werk ging.

Het verhaal van Anton

Anton kwam bij mij omdat hij een nieuwe baan had. Hij had in het verleden vaak gehoord dat hij ‘niet krachtig en assertief genoeg’ overkwam. Hij had geen zin om wéér die feedback te krijgen. Deze keer wilde hij een goede entree maken. Zijn doel was dan ook om te leren hoe hij krachtig en zelfverzekerd kon overkomen.

Tijdens ons eerste gesprek bleek dat Anton erg bezig was met het beeld dat anderen van hem hadden. Zouden ze hem niet te stil vinden tijdens de gezamenlijke lunchpauzes? Vonden ze hem niet te afwachtend bij vergaderingen? Te onzeker in zijn manier van praten?

Dit soort vragen en twijfels legden een groot beslag op zijn breinactiviteit. Geen wonder dat hij vaak uitgeput thuiskwam. Moe, en met een onvoldaan gevoel bovendien. Want die innerlijke processen namen hem zo in beslag, dat hij nauwelijks in staat was iets in te brengen in de gesprekken die hij voerde. Dat gaf hem vaak het gevoel dat hij gefaald had.

Gewoon beginnen met anders doen

Ik raadde Anton aan om zijn aandacht te verleggen. Om zijn focus niet langer te richten op het resultaat dat hij wilde bereiken. Dat riep immers alleen maar twijfels op. In plaats daarvan ging hij zijn aandacht richten op zijn eigen leerproces. Hij ging experimenteren met effectief communicatiegedrag. Probeerde technieken uit om makkelijker contact te maken. Onderzocht wat voor hem een prettige manier was om een praatje aan te knopen bij het koffieautomaat. Ging technieken uittesten om assertief te reageren in lastige gesprekken. Bekeek zijn eigen gedrag eens door de ogen van een ander. Leerde te benoemen wat er in zijn hoofd omgaat.

Al snel begon Anton lol te krijgen in dit proces. Na vier gesprekken maakten we de balans op. Ik vroeg hem waar hij stond ten opzichte van het doel dat hij wilde bereiken: zelfverzekerder en krachtiger overkomen. Met een brede, bevrijde, blije glimlach antwoordde hij: ‘Ik ben mezelf lekker aan het ontwikkelen en dat motiveert me. Ik merk dat veel ontspannener ben in allerlei gesprekssituaties. Ik ben dan niet meer zo druk met mezelf bezig. Het lukt me steeds beter om met mijn aandacht bij het gesprek te zijn. Weet je, Eline, ik merk dat het me eigenlijk helemaal niet meer zo veel uitmaakt hoe ik overkom op anderen!’

Plezier en vertrouwen in het proces

Kortom, Anton is vaker gewoon de ontspannen versie van zichzelf. Daar heeft hij niet voor hoeven worstelen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het vanzelf ging. Hij heeft niet bepaald stilgezeten tijdens zijn leerproces. Hij heeft er wel degelijk veel energie in gestoken. Maar het voelde voor hem niet als ploeteren. Waarom niet?

Omdat hij plezier en vertrouwen kreeg in zijn leerproces. Hij begon kleine, concrete stapjes te zetten. Die stapjes leverden succeservaringen op en motiveerden hem om nog meer te experimenteren. Hij werd nieuwsgierig naar zijn eigen voortgang. Zijn breincapaciteit werd niet meer zo in beslag genomen door doemscenario’s. Of door zorgen over wat zijn omgeving van hem zou vinden. Hij kreeg rust en helderheid in zijn hoofd. Daardoor kon hij zijn aandacht richten op het hier-en-nu en in het moment actie ondernemen. Soms leverden die acties het gewenste resultaat op, en soms ook niet. Maar daar leerde hij dan ook van. En natuurlijk is Anton nog wel eens de gespannen versie van zichzelf. Maar daar kan hij mee leven, want ups en downs horen erbij.

Jij kunt het ook

Verlang jij er ook naar om vaker de ontspannen versie van jezelf te zijn? Ik zou zeggen, volg Antons voorbeeld en zet de eerste stap in je eigen leerproces. Je kunt op elk moment beginnen met anders denken en anders doen! Daar help ik je natuurlijk graag bij. Je kunt profiteren van mijn hulp op verschillende manieren:

  • Meld je in de maand juli aan voor de training en ontvang 4 coachgesprekken van 30 minuten cadeau! Je kunt in je eigen tempo met het trainingsmateriaal aan de slag én je profiteert van extra persoonlijke begeleiding. Heb je wel eens overwogen om mijn hulp in te schakelen? Dit is je kans om dat te doen voor een lage investering van 239 euro (inclusief btw)!
  • Geef je de voorkeur aan een individueel coachtraject waarbij we elkaar in levenden lijve spreken? Dan heb ik nog een aanbieding voor je. Meld je in juli aan voor zo’n traject (5x 1,5 uur) en je krijgt 100, – euro korting. Je betaalt dan 525, – euro (inclusief btw) in plaats van 625, – euro. En als extra bonus krijg je ook nog eens de complete online training cadeau! Nu betalen, betekent niet dat je meteen moet beginnen. Als je eerst vakantieplannen hebt, dan beginnen we daarna.
  • Leer je liever in een kleine groep gelijkgestemden? Meld je dan aan voor de groepstraining Zichtbaar Zonder Stress. De bijeenkomsten vinden plaats op vrijdag 29 september, vrijdag 20 oktober en vrijdag 10 november. De investering bedraagt €475, – incl. btw.

 

 

assertief, introversie, introvert, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.