Skip to main content

In 4 stappen van een nare naar een plezierige ervaring

‘Maar Eline’, verzuchtte een klant, ‘het besef dat je jezelf je eigen ellende aandoet, is toch verschrikkelijk!’ We hadden het over het fenomeen dat wij mensen onze eigen ervaringen creëren door onze gedachten. Dit inzicht kan inderdaad confronterend zijn. Maar tegelijk is het goed nieuws. Want als je niet blij bent met je ervaring, dan kun je dus ook andere, fijnere ervaringen creëren. De vraag is: hoe doe je dat?

In zijn boek The Inside Out Revolution biedt Michael Neill een aanknopingspunt. Hij zegt hierover ongeveer het volgende:

Hoe kun je je ervaring van de werkelijkheid veranderen? Door je realiseren dat je aan het denken bent. Dat de emotie die je voelt, jou geen informatie verschaft over situatie buiten jou. Hij vertelt je alleen wat je gedachten over die situatie zijn. Laat het gevoel er zijn en wacht tot er een nieuwe gedachte in je opkomt die je inspireert om een actie te ondernemen in het hier en nu. Want alleen door een concrete actie in het hier en nu krijgt de werkelijkheid vorm.

Het probleem met denken is vaak dat het negatieve emoties versterkt. Zelfverwijt omdat je gefaald hebt, angst omdat je bang bent om te falen… had ik maar zus… , als ik de volgende keer maar niet zo… Op die manier kun je uren, zo niet dagen druk zijn in je hoofd. ZONDER dat er iets in de werkelijkheid verandert. De ervaringen die je hebt, zijn dan zeker geen plezierige.

Het verleden is al gebeurd. Daar valt niets meer aan te veranderen. De toekomst zoals je je die voorstelt, zal ook niet plaatsvinden als je blijft denken in termen van toekomstbeelden. De beslissing om te veranderen schuif je dan alleen maar voor je uit. Je situatie daadwerkelijk veranderen, kun je alleen doen in het hier-en-nu.

Wat kun je dus doen om een nare ervaring te vervangen door een fijnere? Probeer het eens met deze vier stappen:

 

 

Kortom: kom uit je hoofd, en in actie door je emotie te erkennen. Da’s nog beter voor de lijn ook…; -)

introversie, introvert, zelfvertrouwen, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.