Skip to main content

Het antigif tegen het glazenbol-syndroom

Ben jij ook zo goed in gedachten lezen en toekomst voorspellen? Veel van mijn klanten wel. Althans, ze denken dat ze dat kunnen. Rampscenario’s bedenken, invullen wat anderen wel niet van ze zullen denken; ze hebben het vaak tot een hogere kunst verheven. Wat natuurlijk eeuwig zonde is. Want het helpt ze niet. Integendeel, het belemmert ze juist om in actie te komen. Gelukkig is er wel degelijk een tegengif voor dit ‘glazenbol-syndroom’.

 

Onzekerheid en faalangst, wie heeft er van tijd tot tijd geen last van? Ik in ieder geval wel. Vroeger leidde dat bij mij maar al te vaak tot vermijdings- en uitstelgedrag. Ik wist niet hoe ik deze negatieve emoties kon ombuigen. Gelukkig heb ik tegenwoordig een heel doeltreffend antigif tot mijn beschikking. En dat middel is ook voor jou onbeperkt beschikbaar! Je hoeft er niets ingewikkelds voor te doen, het is geen hogere wiskunde en ook geen mysterieus geheim!

Nieuwsgierig?

Wat ik doe is simpelweg mijn aandacht verschuiven: van het gewenste resultaat in de toekomst naar het proces dat in het hier en nu aan de orde is.

Onzekerheid en faalangst steken de kop op als je je blind staart op een bepaald resultaat dat je wilt behalen. Of een prestatie die je wilt neerzetten. Het leidt tot doemdenken en invullen voor de ander. Alsof je in een glazen bol zit te staren, waarin allerlei rampscenario’s geprojecteerd worden. Bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven voor een groot, onbekend publiek, of iets anders dat jou persoonlijk angst aanjaagt. Je gaat je vreselijk zorgen maken of je wel overtuigend over zal komen. Of dat je een black-out krijgt of rode vlekken in je nek. Of dat het publiek zal denken dat je incompetent bent, omdat je stem onvast klinkt.

Deze innerlijke onrust kan ertoe lijden dat je onder de presentatie uit probeert te komen. Of dat je de voorbereiding eindeloos voor je uitschuift, waardoor je tot je grote schrik opeens nog maar een dag hebt om je voor te bereiden. Wat de kwaliteit van je presentatie natuurlijk niet ten goede komt.

Kortom, fixatie op het resultaat werkt verlammend. Wat kun je doen om jezelf weer in de actiestand te krijgen? Je aandacht richten op het proces dat op dat moment aan de orde is. In het geval van een presentatie is dat: het proces van kennisdelen.

Jij beschikt over bepaalde kennis die het publiek niet heeft. Die kennis delen is dus het doel van de presentatie, en niet dat jouw prestatie beoordeeld wordt. Dat is het uitgangspunt. Vervolgens ga je kijken welke stappen nodig zijn om dit proces succesvol te doorlopen. Het is heel effectief om jezelf daarbij de volgende vragen stellen:

  1. Als ik me voorstel dat de presentatie goed is verlopen, hoe ziet dat er dan uit?
  2. Wat heb ik dan gedaan dat effectief was?
  3. Heb ik dat in een eerdere presentatie wel eens gedaan? Op welke manier ga ik dat nu toepassen?
  4. Welke nieuwe dingen ga ik uitproberen?

Deze vragen kun je op elk proces loslaten, of het nu gaat om vergaderingen, sollicitatiegesprekken, examens, verkoopgesprekken, noem maar op. Werkt gegarandeerd. Waarom? Je verspilt je denkkracht niet langer aan doemdenken, maar zet hem constructief in. Sla die glazen bol van je maar aan stukken…

Heb je het gevoel dat je nog wel wat meer antigif kunt gebruiken? Ik heb nog veel meer tips voor je! Die deel ik graag in een persoonlijk coachtraject of een training. Kijk bij mijn aanbod voor coaching en training in de grijze menubalk hierboven voor meer informatie. Of bel of mail me: 06-28714476/info@elinesluyscoaching.nl!

groeimindset, zelfvertrouwen, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.