Skip to main content

Effectieve lichaamstaal voor introverten

De default-stand van introverten is: observeren, informatie opnemen, erop kauwen. Het is dan ook begrijpelijk dat je als introvert de kat uit de boom kijkt in groepen. Je natuurlijke gedrag in een groep is om alles wat je waarneemt intensief te verwerken. Daar ben je op zo’n moment hartstikke druk mee en dat gaat vaak ten koste van een actieve bijdrage.

Hoe druk je ook bent, andere mensen zien niets van die hersenactiviteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen beeld van jou hebben. Ze interpreteren jouw gedrag wel degelijk. De kans is groot dat ze denken dat:

a) je niet betrokken bent bij wat er besproken wordt
b) je niet enthousiast bent over wat er besproken wordt
c) er gewoon weinig in je omgaat

In werkelijkheid is meestal geen van de bovenstaande opties van toepassing. Sterker nog, innerlijk ben je vaak juist heel erg betrokken bij wat er besproken wordt. Van binnen is van alles gaande. Dat innerlijke proces vertaalt zich alleen niet in zichtbare reacties of acties. Het effect is dat je geen openheid en enthousiasme uitstraalt en dat je jezelf niet betrekt bij het gesprek. Daardoor zullen de anderen op hun beurt steeds minder geneigd zijn om jou te betrekken bij wat er besproken wordt. Op den duur kan dat er zelfs voor zorgen dat je je geïsoleerd voelt van de rest van de groep.

Dat is geen fijn gevoel. Verbondenheid en betrokkenheid zijn basisbehoeften voor ieder mens Iedereen wil het gevoel hebben onderdeel te zijn van een geheel. Gelukkig is er een laagdrempelige manier om op zo’n moment toch contact te maken. Als je merkt dat je het lastig vindt om met woorden te laten zien dat je betrokken bent, kun je dit namelijk nog altijd overbrengen met je lichaamstaal.

Je kunt voor een groot gedeelte sturen hoe je overkomt door je lichaamstaal bewust en effectief in te zetten. Je hoeft niet opeens enorm expressief en uitbundig te worden, maar het is wel belangrijk dat je met je lichaamstaal laat zien dat je betrokken bent en openstaat voor contact. Houd daarom rekening met de volgende tips:

1. Zoek oogcontact
Kijk mensen aan! Laat de anderen weten dat je openstaat voor contact door oogcontact met ze te zoeken. Als je iemand echt aankijkt, dan voelt hij of zij zich gezien. Als je mensen niet aankijkt, zeg je daarmee eigenlijk dat je geen contact wilt. Logisch dat ze je dan als niet-betrokken ervaren!

2. Neem een open houding aan
Laat ook met je houding zien dat je openstaat voor contact. Dat kun je doen door licht naar voren te buigen met je bovenlichaam naar je gesprekspartners gericht. Ga dus niet onderuitgezakt zitten met je benen naar voren. Dat wekt een passieve en ongeïnteresseerde indruk. Voorkom ook dat je gesloten of defensief overkomt. Dat gebeurt wanneer je hoofd en schouders naar beneden wijzen en als je je armen over elkaar gekruist houdt.

 3. Ga niet zitten friemelen
Ga niet zitten friemelen, aan je gezicht plukken of aan je kleding frunniken. Dat maakt een onzekere en nerveuze indruk, alsof je jezelf wilt troosten of op je gemak stellen. Een goede uitgangspositie voor je handen is om ze ontspannen op je tafel voor of op je schoot te leggen. Vanuit die positie kun je gemakkelijk ondersteunende gebaren maken, mocht je de geest krijgt om iets in te brengen in het gesprek.

4. Glimlach!

Glimlach vriendelijk en oprecht. Veel introverten hebben van nature niet zo’n expressieve mimiek, zeker niet onder spanning. Ze zijn druk bezig zich te concentreren op hun binnenwereld om te zoeken naar de woorden die precies uitdrukken wat ze bedoelen. Daardoor zijn hun blik en hun lichaamstaal op zo’n moment ook naar binnen gericht. Wees je daarvan bewust en probeer ook met je gezichstuitdrukkingen uit te dragen dat je betrokken bent. Naast oogcontact, is glimlachen is hierbij van belang.

Kortom, zelfs zonder iets te zeggen, kun je overschakelen van je default-stand naar een wat actievere modus. Het mooie is dat je elke dag en in elke setting kunt oefenen met het non-verbale gedrag dat hierbij hoort. Non-verbaal gedrag kun je immers vrij makkelijk sturen en veranderen. Daarom zijn doelen op het gebied van lichaamstaal bij uitstek geschikt als procesdoelen. Succes met oefenen!

introversie, introvert, lichaamstaal, sociale vaardigheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.