De 3 belangrijkste valkuilen van introverten bij sollicitatiegesprekken

Kreten als enthousiast, initiatiefrijk, communicatief vaardig: in elke personeelsadvertentie kom je ze tegen. Werkgevers zijn dol op enthousiaste kandidaten die makkelijk contact maken en initiatief tonen tijdens een sollicitatiegesprek. Als introvert kun je deze eigenschappen allemaal overbrengen. Je moet daarvoor alleen wel heel alert zijn op drie belangrijke valkuilen van je introverte karakter.

Valkuil 1: Van binnen gebeurt van alles, de buitenwereld ziet niets

Een extravert richt zijn bewustzijn en zijn energie op de buitenwereld en de mensen en de processen daarin. Het kan hem niet gezellig, druk en dynamisch genoeg. Als je introvert bent, richt je je juist op de binnenwereld. Dan let je niet zozeer op wat er zich buiten jou afspeelt, maar veel meer op welke indruk dat op je maakt, wat het in je losmaakt en welke innerlijke reacties erop volgen. Van binnen heb je het als introvert dus ontzettend druk. Je hoofd staat nooit stil.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat de buitenwereld weinig tot niets meekrijgt van al die drukte. Al dat gedenk vertaalt zich niet automatisch in actie. De kans is zelfs groot dat anderen jou zien als afwachtend of passief. Dat is natuurlijk niet hoe je wilt overkomen tijdens een sollicitatiegesprek! Houdt daarom rekening met de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat je echt contact maakt met je gesprekspartner. Introverten kijken vaak weg van hun gesprekspartner als ze aan het nadenken zijn, wees daar alert op.
 • Gebruik woorden die enthousiasme en betrokkenheid uitdrukken als je aan het vertellen bent.
 • Laat ook non-verbaal merken dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf.
 • Neem zelf het initiatief door vragen te stellen en beantwoord vragen niet alleen met ja of nee. Grijp een vraag aan om je eigen punt naar voren te brengen.

Valkuil 2: Overdreven genuanceerd zijn

Als introvert heb je de neiging om kwesties van alle kanten te bekijken. Dat maakt dat je genuanceerd te werk gaat. Introverten zijn heel zorgvuldig en nemen altijd de waarde van de mening van iemand anders mee in hun oordeel. Hoe genuanceerd ook, op anderen komt dat maar al te vaak over alsof je niet overtuigd bent van je eigen mening. Onzeker en aarzelend dus. Daarom geldt hier het volgende advies:

 • Zet je aarzeling om een standpunt in te nemen of stellige uitspraken te doen overboord.
 • Let ook hier weer op je non-verbale communicatie.

Valkuil 3: Onsamenhangend vertellen

Een introvert die ter plekke gedwongen wordt ergens iets van te vinden, kan enorm onsamenhangend worden. Dan vergeet hij bijvoorbeeld te vertellen waar een gedachte vandaan komt, waardoor anderen hem niet kunnen volgen. Of hij denkt dat hij iets verteld heeft, terwijl hij het alleen maar heeft gedacht. Ook kan het gebeuren dat hij bepaalde kennis die hij goed beheerst opeens is vergeten. Dat alles maakt dat er voor de luisteraar een warrig en moeilijk te volgen verhaal uit komt. Ook hier geldt weer: warrig en onsamenhangend wil je niet zijn tijdens een sollicitatiegesprek!

Je natuurlijke vermogen om je grondig voor te bereiden is op dit punt je bondgenoot:

 • Breng je sterke punten in kaart en bedenk concrete voorbeelden van situaties waarin je ze gebruikt hebt.
 • Weet wat jij wilt bijdragen als werknemer en verpak deze boodschap voor jezelf in een bondig verhaal.
 • Bereid de antwoorden voor op lastige vragen en bedenk relevante vragen om zelf te stellen.

Loop er met een grote boog omheen!

Het fijne aan een valkuil is dat je er met een boog omheen kunt lopen als je hem eenmaal gespot hebt. Je bent dus absoluut niet gedoemd om afwachtend, aarzelend, onzeker of stamelend over te komen. Je kunt als introvert heel enthousiast en initiatiefrijk zijn als het gaat om zaken die jij belangrijk vindt. Ook kun je daar heel overtuigend en helder over vertellen als je er over na hebt gedacht en het verwerkt tot je eigen verhaal. De succesfactoren zitten hem in een goede voorbereiding en een alerte houding tijdens het gesprek!

Reacties (12)

 • Herkenbaar artikel. Jammer dat ik het nu pas gevonden heb. Gelukkig toch aangenomen voor een leidersfunctie bij een multinational in een dynamische omgeving. Nu kijken of ik als introvert persoon overeind blijf…

  • Goed dat je bent aangenomen, Gerard! Jennifer Kahnweiler heeft een boek geschreven over introvert leiderschap, The Introverted Leader, dat is misschien interessant voor je. En als je merkt dat je toch wel wat hulp kunt gebruiken om je introverte kwaliteiten optimaal te benutten, weet je me nu te vinden…

 • Super hulpzame en leerzame site!! Ik zie dat veel berichten lang geleden geplaatst zijn, maar wilde je toch even bedanken! Ik leer mezelf ineens een stuk beter kennen.

 • erg herkenbaar en een geweldig artikel. Het helpt mij in mijn zoektocht naar accepteren wie ik ben, terwijl de druk van solliciteren en presteren tussen een concurrerende extraverte mensenmassa zwaar op mijn schouders drukt. Ik denk er zelfs aan om maar ‘lager’ te gaan instappen om überhaupt een kans te maken. Bedankt voor deze artikelen het helpt me om me niet alleen te voelen!

 • Ik heb net een coachingstraject achter de rug want ben ‘te onzeker en bescheiden en heb moeite mezelf te profileren in vergelijking met mijn collega’s’. Traject heeft geen verschil gemaakt, behalve dan dat ik nog meer ben gaan nadenken en nu op deze site ben uitgekomen! Eureka!! Eindelijk erkenning ….

  • Dag Inge,

   Fijn dat je baat hebt bij de informatie op mijn website! Een ander perspectief op jezelf en introversie doet wonderen:-). En als je eens behoefte hebt aan een coach die wel snapt wat jij nodig hebt, weet je me te vinden…
   Hartelijke groet,

   Eline

 • Hans Westerhout

  Na een lange zoektocht kom ik er steeds meer achter dat ik een introvert persoon ben. Achter het masker van extraversie verschuilend om mee te kunnen komen in de wereld. Altijd met de negatieve lading van het begrip introvert in het achterhoofd, heb ik deze mogelijkheid steeds ontweken. Als intuïtief counselor en trainer, en tijdens veel ondersteunend werk bij workshops liep ik daar soms tegenaan, in een grote groep deelnemers voelde ik me vaak alleen, niet, of terughoudend deelnemend aan de dynamische en intensieve activiteiten. Soms is dat uitgelegd als weinig betrokken bij het groepsproces. Omdat dat absoluut niet waar is, heb ik mij daar vaak intens verdrietig bij gevoeld, zeker omdat het proces bij ieder individu haarscherp bij mij binnenkwam en ik daar bij kon ondersteunen, of mij daarvoor (uit lijfsbehoud) afsloot. Er is mij wel eens gesuggereerd dat ik hoog-sensitief zou zijn. Dat is waar, maar dekt niet de lading. Misschien een combinatie van HSP en introvert persoon. Hoe dan ook, jouw artikelen nemen vooroordelen weg rond introversie en maken dat ik steeds meer ga begrijpen. Dank van een late leerling van 56 jaar.

  • Dankjewel, Hans, fijn dat mijn artikelen je helpen jezelf te begrijpen. En je bent nooit te oud om te leren:-)!
   Hartelijke groet,

   Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle