Skip to main content

De 3 belangrijkste valkuilen van introverten bij sollicitatiegesprekken

Kreten als enthousiast, initiatiefrijk, communicatief vaardig: in elke personeelsadvertentie kom je ze tegen. Werkgevers zijn dol op enthousiaste kandidaten die makkelijk contact maken en initiatief tonen tijdens een sollicitatiegesprek. Als introvert kun je deze eigenschappen allemaal overbrengen. Je moet daarvoor alleen wel heel alert zijn op drie belangrijke valkuilen van je introverte karakter.

Valkuil 1: Van binnen gebeurt van alles, de buitenwereld ziet niets

Een extravert richt zijn bewustzijn en zijn energie op de buitenwereld en de mensen en de processen daarin. Het kan hem niet gezellig, druk en dynamisch genoeg. Als je introvert bent, richt je je juist op de binnenwereld. Dan let je niet zozeer op wat er zich buiten jou afspeelt, maar veel meer op welke indruk dat op je maakt, wat het in je losmaakt en welke innerlijke reacties erop volgen. Van binnen heb je het als introvert dus ontzettend druk. Je hoofd staat nooit stil.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat de buitenwereld weinig tot niets meekrijgt van al die drukte. Al dat gedenk vertaalt zich niet automatisch in actie. De kans is zelfs groot dat anderen jou zien als afwachtend of passief. Dat is natuurlijk niet hoe je wilt overkomen tijdens een sollicitatiegesprek! Houdt daarom rekening met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je echt contact maakt met je gesprekspartner. Introverten kijken vaak weg van hun gesprekspartner als ze aan het nadenken zijn, wees daar alert op.
  • Gebruik woorden die enthousiasme en betrokkenheid uitdrukken als je aan het vertellen bent.
  • Laat ook non-verbaal merken dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf.
  • Neem zelf het initiatief door vragen te stellen en beantwoord vragen niet alleen met ja of nee. Grijp een vraag aan om je eigen punt naar voren te brengen.

Valkuil 2: Overdreven genuanceerd zijn

Als introvert heb je de neiging om kwesties van alle kanten te bekijken. Dat maakt dat je genuanceerd te werk gaat. Introverten zijn heel zorgvuldig en nemen altijd de waarde van de mening van iemand anders mee in hun oordeel. Hoe genuanceerd ook, op anderen komt dat maar al te vaak over alsof je niet overtuigd bent van je eigen mening. Onzeker en aarzelend dus. Daarom geldt hier het volgende advies:

  • Zet je aarzeling om een standpunt in te nemen of stellige uitspraken te doen overboord.
  • Let ook hier weer op je non-verbale communicatie.

Valkuil 3: Onsamenhangend vertellen

Een introvert die ter plekke gedwongen wordt ergens iets van te vinden, kan enorm onsamenhangend worden. Dan vergeet hij bijvoorbeeld te vertellen waar een gedachte vandaan komt, waardoor anderen hem niet kunnen volgen. Of hij denkt dat hij iets verteld heeft, terwijl hij het alleen maar heeft gedacht. Ook kan het gebeuren dat hij bepaalde kennis die hij goed beheerst opeens is vergeten. Dat alles maakt dat er voor de luisteraar een warrig en moeilijk te volgen verhaal uit komt. Ook hier geldt weer: warrig en onsamenhangend wil je niet zijn tijdens een sollicitatiegesprek!

Je natuurlijke vermogen om je grondig voor te bereiden is op dit punt je bondgenoot:

  • Breng je sterke punten in kaart en bedenk concrete voorbeelden van situaties waarin je ze gebruikt hebt.
  • Weet wat jij wilt bijdragen als werknemer en verpak deze boodschap voor jezelf in een bondig verhaal.
  • Bereid de antwoorden voor op lastige vragen en bedenk relevante vragen om zelf te stellen.

Loop er met een grote boog omheen!

Het fijne aan een valkuil is dat je er met een boog omheen kunt lopen als je hem eenmaal gespot hebt. Je bent dus absoluut niet gedoemd om afwachtend, aarzelend, onzeker of stamelend over te komen. Je kunt als introvert heel enthousiast en initiatiefrijk zijn als het gaat om zaken die jij belangrijk vindt. Ook kun je daar heel overtuigend en helder over vertellen als je er over na hebt gedacht en het verwerkt tot je eigen verhaal. De succesfactoren zitten hem in een goede voorbereiding en een alerte houding tijdens het gesprek!

Reacties (12)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.