Skip to main content

Hoe je smalltalk kunt omzeilen als je een gesprek aanknoopt

Een probleem waar veel introverten mee worstelen, is dat het ze het lastig vinden om op een natuurlijke manier contact te maken en gesprekken aan te knopen. Ze hebben vaak een hekel aan koetjes en kalfjes en ‘’praten om het praten’’. Het liefst doen ze alleen hun mond open als ze daadwerkelijk iets te zeggen hebben.

Ik kwam voor dit probleem bruikbare tips tegen in een boek van Jennifer Kahnweiler. Zij is een professioneel spreker en leiderschapscoach die zich heeft gespecialiseerd in introvert leiderschap. Kahnweiler, die zelf overigens extravert is, heeft twee boeken geschreven over introversie: The Introverted Leader en Quiet influence: The introvert’s Guide to Making a Difference. In dat laatste boek beschrijft ze zes kwaliteiten die volgens haar uniek zijn voor introverten. Ook geeft ze tips hoe je als introvert deze pluspunten kunnen inzetten om invloed uit te oefenen en doelen te bereiken.

Een van deze sterke punten noemt Kahnweiler ‘focused conversations’. Hiermee doelt ze op het vermogen om doelgerichte een-op-eengesprekken te voeren. Een ‘focused conversation’ is iets heel anders dan een gesprek over koetjes en kalfjes. Het is een conversatie met een specifiek doel waarin je goed luisteren combineert met doelgericht vertellen. In dit soort gesprekken kun je een ander iets bieden en tegelijk zelf invloed uitoefenen door je kennis te delen en nieuwe inzichten op te doen.

Vooral in een professionele setting kun je dit talent goed gebruiken om gesprekken aan te knopen. Je hoeft niet per se over koetjes en kalfjes te praten om een gesprek op gang te brengen. Het is dus niet nodig om over iets algemeens als de laatste voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal te beginnen. Je kunt ook doen waar je van nature goed in bent, namelijk: relevante vragen stellen. Op een informele bijeenkomst op je werk of op een congres zou je bijvoorbeeld het volgende kunnen vragen:

  • Aan welk project heb je de afgelopen tijd gewerkt?
  • Wat vind je op dit moment het leukste onderdeel van je werk?
  • Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?
  • Wat brengt jou bij deze bijeenkomst?
  • Wat is het beste idee dat jij tot nu toe hebt gehoord vandaag?
  • Wat weet jij over de spreker die we hebben gehoord?

Als je dit soort open vragen stelt, raak je binnen een mum van tijd in een interessante conversatie verzeild. De ander zal je belangstelling zeer waarderen, zeker als je goed luistert en doorvraagt en op jouw beurt over jezelf vertelt. Ik vind deze tips dan ook heel bruikbaar. Tegelijk denk ik ook dat het goed is om jezelf te leren om ,makkelijker over koetjes en kalfjes te praten. Ze vervullen een belangrijke functie als ijsbreker. Mensen hebben de tijd nodig om elkaar veilig te kunnen inschatten bij een eerste ontmoeting. Dat gebeurt grotendeels onbewust terwijl ze over luchtige onderwerpen praten. Als je smalltalk alleen maar beschouwt als vervelende, loze prietpraat, ga je dus voorbij aan het nut ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.