Skip to main content

5 vragen om gepieker om te zetten in actie

Veel introverten hebben als talent ´herkauwen´. Zij vinden het fijn om na te denken over wat er met ze gebeurd is en wat ze gedaan hebben in een situatie. Dat doen ze alleen of in gesprek met iemand anders. Ze bedenken hoe het nog anders kan en daarvan leren ze steeds bij over zichzelf. Zo vinden ze vaak ook de woorden om iets te benoemen bij anderen. Dankzij dit talent kunnen zij zichzelf goed sturen en onafhankelijk tot oplossingen komen. Het maakt ook dat ze een ander kunnen helpen om inzicht in zijn of haar probleem te krijgen. Een mooi talent dus.

Zoals bij alle talenten, is er echter ook een MAAR. Herkauwen is zinvol als het tot oplossingen leidt. Helaas is dat niet altijd het geval. Het kan ook leiden tot eindeloos malen en piekeren. Doordat je blijft nadenken of praten over je probleem, dringt het zich telkens weer aan je op. Het bijhorende nare gevoel over jezelf krijg je er dan vanzelf bij cadeau. Op die manier blijf je makkelijk hangen in zelfverwijt. Dat motiveert niet om in actie te komen; je wordt er passief van. Daarom voel je je achteraf vaak niet beter als je met iemand over je problemen hebt gepraat.

Een ander effect van herkauwen kan zijn dat je te veel mogelijke oplossingen bedenkt. Dat kan je onzeker maken over wat voor jou nu de beste vervolgstap is. Ook dan is het resultaat dat je passief wordt en er uiteindelijk niets verandert.

Hoe zorg je er nou voor dat je vooral profijt hebt van je talent voor herkauwen in plaats van dat je er last van hebt? Wat helpt is je aandacht te verleggen van het probleem naar de door jou gewenste oplossing. Richt je aandacht niet op wat er allemaal mis gaat, maar op wat je graag wilt in deze situatie. De volgende vragen zijn daarbij behulpzaam:

  1. Waar wil ik precies iets aan veranderen in deze situatie?
  2. Hoe ziet het eruit als het beter gaat? Waaraan zou ik merken dat het beter gaat? Hoe zouden anderen dat merken? Wat doe ik dan anders en hoe doe ik dat? Wat zou dat me opleveren?
  3. In welke situatie heb ik eerder meegemaakt dat het al een beetje zo was als ik wil dat het wordt? Wanneer heb ik al eens eerder een vergelijkbaar probleem weten op te lossen? Wat deed ik toen dat goed werkte?
  4. Op welke ideeën brengt dat me om in deze situatie tot een oplossing te komen?
  5. Welke concrete stappen ga ik vandaag, morgen of deze week zetten?

Deze vragen kunnen je helpen om heel doelgericht na te denken over oplossingen die voor jou het meest kansrijk zijn. Dat is vele malen motiverender dan bedenken of vertellen op welke manieren je allemaal last hebt van je probleem of te blijven analyseren hoe dat zo gekomen is. Je kunt de vragen aan jezelf stellen, maar het werkt ook goed als je iemand anders instrueert om jou op deze manier te bevragen. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.