Skip to main content

Imiteer de extravert en leer!

Een belangrijke boodschap die ik je op dit blog wil meegeven, is dat je niet in een extravert hoeft te veranderen om succesvol en gelukkig te zijn. Je kunt als introvert je kwaliteiten overtuigend zichtbaar maken op je eigen bedachtzame, weloverwogen wijze. Op een manier die past bij je introverte aanleg dus. Dat wil echter niet zeggen dat je je helemaal nooit extravert moet gedragen. Sterker nog, het kan zelfs heel zinvol zijn om bepaald gedrag van de extraverte mensen in je omgeving te kopiëren.

Een van de dingen die ik in extraverten bewonder, is hun vermogen om op een natuurlijke manier ongedwongen, gezellige praatjes aan te knopen met onbekenden. Dat vind ik een van de moeilijkste dingen die er zijn. Ik heb van nature helaas erg weinig talent voor koetjes en kalfjes. Ik weet gewoon niet goed wat ik moet zeggen; er komen geen anekdotes, grappige voorvallen of sappige roddels in me op om te delen. In de loop van de tijd ben ik er wel veel beter in geworden om gesprekken op een ongedwongen manier te beginnen. Dat is me vooral gelukt door het gedrag van extraverten te bestuderen het simpelweg na te doen.

Leren door imiteren is een proces waarbij mensen nieuwe responsen aanleren door naar elkaars gedrag te kijken. Voor kinderen is dit een belangrijke manier van leren. Maar ook volwassenen verwerven op deze manier veel informatie over hun sociale omgeving: ze leren welk gedrag beloond wordt, welk gedrag gestraft wordt en op welk gedrag helemaal geen respons komt. Je kunt jezelf via dit proces vaardigheden, attitudes en overtuigingen eigen maken door te kijken naar wat anderen doen en welke consequenties dat heeft.

Om bij mijn eigen voorbeeld te blijven: doordat ik me ging afvragen wat extraverten precies doen als ze een gesprek aanknopen, kwam ik erachter dat zij altijd  eerst de tijd nemen om anderen op hun gemak te stellen. Bijvoorbeeld door iets hartelijks te zeggen of iets belangstellends te vragen. Het effect daarvan is vrijwel altijd dat de ander daar vrolijk en open op reageert. Er is meteen contact. Daardoor realiseerde ik me dat ik zelden de tijd neem om eerst rustig contact te maken. Vaak wil ik veel te snel een inhoudelijk gesprek voeren. Maar dat werkt niet, omdat mensen eerst wat koetjes en kalfjes moeten uitwisselen om elkaar veilig te kunnen inschatten en aftasten.

Toen ik dat doorhad, ben ik dat extraverte gedrag gaan kopiëren. Tijdens een netwerkbijeenkomst gewoon op iemand afstappen, hartelijk glimlachen en vragen: ‘wat brengt jou hier?’ En als we zijn uitgepraat simpelweg zeggen: ’hartstikke leuk je gesproken te hebben, ik wou nog even met Pietje praten, die zie ik daar lopen.’ De grap is dat ik het prima blijk te kunnen en er steeds beter in word. Door het gewoon te doen, doe ik succeservaringen op en gaat het me steeds makkelijker af. Mijn tip van de week is dan ook: ga na waar je beter in wilt worden, zoek een extravert in je omgeving die een expert is in het gewenste gedrag, observeer, imiteer en leer!

Contact maken, eerste indruk, introversie, introvert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.