Skip to main content

6 tips om je zendtijd te claimen

Wie kent niet het klassieke communicatiemodel zender > boodschap > ontvanger? Er is een zender die een boodschap op een bepaalde manier codeert. Die boodschap stuurt hij naar een ontvanger, die deze boodschap op zijn beurt weer moet decoderen. Laatst bedacht ik me dat dit model een mooie metafoor is voor een uitdaging waar veel introverten mee worstelen, namelijk: lol krijgen in zenden.

Zowel voor zenden als voor ontvangen, heb je bepaalde vaardigheden nodig. Om goed te kunnen zenden, moet je bijvoorbeeld helder en duidelijk kunnen formuleren. Om goed te kunnen ontvangen moet je onder andere goed kunnen luisteren en non-verbale signalen interpreteren. Het meest effectief zijn mensen die zowel goed zijn in zenden als in ontvangen. Van nature zijn de meeste mensen echter beter in een van beide dingen.

Generaliserend zou je kunnen zeggen dat extraverten vooral goed zijn in zenden. Ze praten graag, veel en met overtuiging. Introverten hebben over het algemeen minder op met zenden. In de regel luisteren en observeren ze liever dan dat ze aan het woord zijn. Ze hebben tijd nodig om een mening te vormen en hun ideeën onder woorden te kunnen brengen. Daarom nemen ze minder snel het initiatief in een gesprek.

De rol van ontvanger daarentegen is de introvert op het lijf geschreven. Sterker nog, ontvangen zit hem in het bloed. In feite is de introvert hele tijd aan het afstemmen op zenders om de boodschappen die zij uitzenden zo goed mogelijk te ontvangen. Hij verdiept zich in de motieven van zenders, verplaatst zich in hun standpunten, checkt of hij hen goed begrepen heeft. De zenders krijgen alle ruimte. Zij kunnen er zeker van zijn dat hun boodschap goed ontvangen en zorgvuldig gedecodeerd wordt.

Dit ontvangerstalent heeft hele mooie kanten, maar er schuilt ook een groot gevaar in. Omdat introverten zo zijn ingesteld op ontvangen, realiseren zij zich nauwelijks dat zij ook mogen zenden. Het idee komt gewoonweg niet in hen op. Als iemand altijd maar gespitst is op de reacties, verwachtingen en normen van anderen, gaat dat ten koste van wat hijzelf belangrijk vindt. Zo iemand heeft geen contact met waar hij zelf voor warmloopt, wat hem drijft. Het gevolg: het is voor iedereen onduidelijk wat hij nou eigenlijk zelf vindt of wil. Niet alleen voor de ontvangers, maar ook voor de introvert zelf. Hij houdt zich stil omdat er letterlijk geen verhaal in hem opkomt om te vertellen. Anderen hebben geen beeld van hem.

De vraag is dus: hoe kun je als introvert lol krijgen in zenden? De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  1. Accepteer dat je geen geboren prater bent. Als je geen zin hebt om veel te zeggen op een feestje, leef je dan gerust uit in de rol van ontvanger en voel je hierover niet schuldig. De een praat veel, de ander luistert liever. Daar is niets mis mee.
  2. Ga jezelf op zo’n moment geen verwijten maken. Daar voer je de druk alleen maar mee op. Je kunt niet goed jezelf zijn als je last hebt van storende gedachten. Je verliest de verbinding met omgeving wanneer je zo in je eigen hoofd zit en er komt niets meer in je op om te zeggen. 
  3. Realiseer je dat jij evenveel recht hebt om zendtijd te claimen als ieder ander. En besef dat je daarvoor in actie moet komen. Je moet je afwachtende houding laten waren en zelf het woord nemen. Ga dus niet tevergeefs zitten wachten tot de ander jou de ruimte geeft. Die moet je zelf nemen!
  4. Laat je niet intimideren door mensen die te pas en te onpas een gepeperde mening ventileren. Veel introverten hebben zelf vaak helemaal niet zo’n uitgesproken mening. Of ze denken dat ze hun eigen zienswijze alleen naar voren mogen brengen als ze die heel goed met argumenten kunnen onderbouwen. Dat zijn voor hen vaak redenen om zich stil te houden. Maar vaak maakt het helemaal niet zo veel uit wat je precies zegt, als je maar iets zegt.
  5. In een goed gesprek wisselen beide gesprekspartners telkens van rol. Ga maar na; hoe interessant is een gesprek waarin twee mensen niets doen dan twee meningen tegenover elkaar zetten? Het is vaak veel boeiender om te onderzoeken waar die meningen vandaan komen. En dan ben je in het voordeel als je over goede ontvangersvaardigheden beschikt, zoals de meeste introverten.
  6. Ga op zoek naar waar jij warm voor loopt en wat jou drijft. Als je dat doet, zul je merken dat het heel leuk is om je visie te delen met anderen. Ook zul je dan ondervinden dat mensen terdege op je verhaal zitten te wachten.

belemmerende overtuigingen, introversie, introvert, sociale vaardigheden, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.