Skip to main content

Haal het beste uit introverte medewerkers en iedereen profiteert!

Op dit blog schreef ik eerder dat het juist voor introverte mensen heel belangrijk is dat zij focussen op hun talenten in plaats van hun zwakke punten. Zij kunnen daardoor hun zelfvertrouwen vergroten en zichzelf aansporen om in actie te komen. Maar daarnaast is het denk ik ook heel belangrijk dat organisaties een omslag maken in de manier waarop zij tegen de ontwikkeling van mensen aankijken: van focus op het verbeteren van zwakke kanten, naar focus op het optimaliseren van talenten. Leidinggevenden zouden dus ook een sterke punten-benadering moeten hanteren om het beste uit hun mensen te halen.

Ik las onlangs een interessant artikel over de effecten van de sterke punten-benadering dat mij sterkte in deze overtuiging. Het artikel is onder andere geschreven door Marianne van Woerkom. Zij is universitair docent Human Resource Studies aan de Universiteit van Tilburg en heeft onderzocht welke effecten de sterke punten-benadering heeft op medewerkers en de organisaties waar zij werken. Bij zeven organisaties is zij nagegaan of mensen beter gaan presteren en een hoger welzijn ervaren als er een grotere aandacht is voor hun sterke punten.

Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de sterke punten-benadering samenhangt met een verhoogd welzijn bij medewerkers. Een verhoogd welzijn betekent dat de medewerkers meer positieve en minder negatieve emoties ervaren en dat ze meer tevreden zijn met hun leven in het algemeen. Dit verhoogde welzijn hangt vervolgens weer samen met betere prestaties, meer innovatief gedrag en meer extrarol gedrag van medewerkers (extra activiteiten die iemand uitvoert voor de organisatie bovenop zijn takenpakket). Met andere woorden: de sterke punten-benadering is zowel gunstig voor de medewerkers zelf als voor de organisatie!

Een andere interessante uitkomst was dat bleek dat vooral medewerkers die relatief weinig positieve emoties ervaren, profiteren van deze benadering als het gaat om prestaties en extrarol gedrag. Voor hen maakt het dus extra verschil.

Toen ik dat las, vroeg ik me af of dit misschien vooral ook geldt voor introverte mensen. Ik denk dat zij relatief minder positieve emoties ervaren in hun werk, omdat zij meer dan extraverten geconfronteerd worden met hun zwakke kanten en ook meer de neiging hebben om te piekeren over wat er niet goed gaat. Zij hebben er dus ook extra veel last van als de organisatie vooral focust op wat iemand nog niet kan en wel moet kunnen. Het ondermijnt hun zelfvertrouwen en maakt dat ze zich op de achtergrond houden. Het gevolg is dat hun kwaliteiten niet op waarde geschat worden en dat in veel organisaties een enorm potentieel aan talent onbenut blijft.

Stel je voor wat er kan gebeuren als organisaties hun focus verleggen. Al die introverten die uit hun schulp kruipen en geen angst meer hebben om zichzelf met al hun kwaliteiten te laten zien…

Hoe dan ook, het is waarschijnlijk zeer de moeite waard voor organisaties om na te denken over de vraag hoe zij de sterke punten-benadering kunnen inzetten, bijvoorbeeld bij functioneringsgesprekken. En het mooie is dat in dit geval geldt: wat goed is voor introverten, is goed voor iedereen. De organisatie, introverte medewerkers, extraverte medewerkers en iedereen daartussenin, allen profiteren van een sterke punten-benadering!

introversie, introvert, introverte werknemers, sterke punten-benadering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.