Skip to main content

Jezelf motiveren tot actie in vier stappen

Stel, je bent introvert en je wilt jezelf promoten. Dan moet je dus allerlei dingen doen waar je niet vanzelfsprekend goed in bent (of meent te zijn). Denk aan: je actief begeven in relevante netwerken, in de spotlights gaan staan, jezelf met pakkend verhaal verkopen. Kortom, je moet uit je comfortzone stappen en dat valt niet altijd mee! Hoe kun je jezelf motiveren om toch in actie te komen?

Ik ken deze worsteling zelf maar al te goed. Neem dit weblog. Er zijn niet veel dingen die ik leuker vind dan me te verdiepen in een onderwerp, er over na te denken en er over te schrijven. Daar voel ik me helemaal in mijn element bij. Maar dan! Dan moet ik ervoor zorgen dat de mensen die ik wil helpen dit blog ook gaan lezen. En dat gaat helaas niet gebeuren als ik lekker in m’n comfort zone blijf hangen.

De verleiding om die andere, lastige dingen te vermijden, is groot. Maar ik heb gemerkt dat het me lukt om mezelf te motiveren als ik de volgende vragen beantwoord:

1.       Wat is het resultaat als ik in mijn comfort zone blijf?

Dit is het resultaat dat ik wil vermijden. Het idee dat er dan niets verandert en ik niet de dingen zou kunnen doen die ik het liefste wil doen, is op zich al heel motiverend om wel in actie te komen.

2.       Wat is het resultaat als ik uit mijn comfort zone stap?

Ik wil graag zo veel mogelijk introverte mensen helpen zich overtuigend te presenteren en profileren. Als ik uit mijn comfort zone stap kom ik dichter bij dit doel.

3.       Welke stappen buiten mijn comfort zone zijn daarvoor nodig?

Om dit doel te bereiken, moet ik relevante netwerkbijeenkomsten bezoeken, zo veel mogelijk mensen vertellen wat ik doe, mijzelf onder de aandacht van mensen brengen die mij kunnen helpen dit doel te bereiken. Allemaal dingen waar ik niet per se reikhalzend naar uitkijk!

4.       Welke acties kan ik deze week ondernemen buiten mijn comfort zone om dit doel te bereiken?

Deze laatste vraag is erg belangrijk, omdat je lange termijn doelen zo overweldigend en groot kunnen lijken, dat je er juist ontmoedigd van kunt raken. Het helpt om meteen kleine, concrete stappen te zetten die bijdragen aan dat doel. Je blijft niet in je hoofd bezig met een toekomstig doel dat je misschien wel of misschien niet zal verwezenlijken, maar komt daadwerkelijk in actie.

Voor mij zijn deze vragen heel activerend. Wil je weten welke concrete stap ik deze week ga zetten? Woensdag ga ik naar een netwerkbijeenkomst waar elke deelnemer een Elevator Pitch moet houden die wordt vastgelegd op film. Als dat niet buiten mijn comfort zone ligt…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.