Skip to main content

Het gevaar van denken zonder doen

Laatst sprak ik iemand die nogal gefrustreerd was in haar werk omdat haar al een tijdje geleden een andere functie in het vooruitzicht was gesteld zonder dat daaraan concrete afspraken waren verbonden. Het bleef allemaal onduidelijk hoe en wanneer die functie er zou komen. Zelf wist ze ook niet precies wat ze wilde en dus deed ze maar niets. Eigenlijk vond ze dat ze een stevig gesprek moest aangaan met haar leidinggevende, maar, zo dacht ze, dat zou toch wel weer niets concreets opleveren.

Hoe herkenbaar voor mij en hoe typerend voor veel introverten! Als een introvert tegen iets opziet, kan hij er van tevoren al zo veel over nadenken en zo ver vooruit denken, dat hij bij wijze van spreke al moe is zonder dat hij één concrete actie heeft uitgevoerd. Daardoor raakt hij zo ontmoedigd dat hij helemaal niets meer doet. Dat gedenk en gepieker vreet energie en levert helaas weinig op. Bovendien maakt het passief. Als je maar blijft denken zonder te doen, oefen je bar weinig invloed uit om je doelen te bereiken. Je blijft onzichtbaar en anderen zullen nooit je kwaliteiten en wensen op waarde kunnen schatten.

Het kan best comfortabel zijn om rustig je eigen gang te gaan en je te laten meevoeren met de stroom. En als je dat genoeg vindt, is dat natuurlijk prima. Maar het gevolg is wel dat jijzelf en anderen misschien nooit zullen weten wat je in je nog meer in je mars hebt. Of dat je kansen misloopt of niet in aanmerking komt voor dingen die je eigenlijk het liefst zou willen doen.

Introverten denken vaak dat als ze maar goed hun best doen, hun kwaliteiten vanzelf wel zullen opvallen. Dat is helaas een misvatting. Je kunt je niet veroorloven om rustig af te wachten tot anderen jouw talenten en wensen opmerken. Je zult zelf je zichtbaarheid moeten vergroten als je dingen wilt bereiken, zoals een nieuwe functie, een uitdagender takenpakket of interessante opdrachten. En dat betekent het heft in handen nemen, jezelf uitspreken en jezelf profileren. Denken over wat je wilt bereiken en vervolgens DOEN! Vraag je je af hoe je van een denkmodus in een doemodus komt? In mijn artikel Stoppen met piekeren in vijf stappen vind je tips om je op weg te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.